Турчинов отмени референдума в Крим

Турчинов отмени референдума в Крим | StandartNews.com

Киев. И. д. президент на Украйна Олександър Турчинов е издал указ, с който отменя решението на парламента на автономната република Крим за провеждане на референдум, съобщиха световните медии. По думите на Турчинов това решение е противоконституционно, тъй като плебисцит може да се провежда само по въпроси от регионално значение, но не и по такива, засягащи целостта на страната и украинската конституция. 

 

В изявлението на временния президент се казва, че кримският Върховен съвет (парламентът на автономната република) е "тотално контролиран от служители на руските въоръжени сили". В тези условия според него не може дасе проведе законосъобразно допитване. "Това ще бъде фарс, това ще бъде фалшификация и това ще бъде престъпление срещу държавата, организирано от служители на Руската федерация", заяви Турчинов. Той публикува указ за „Прекратяване на действието на постановлението на Върховния съвет на автономната република Крим от 6 март 2014 година за провеждане на общокримски референдум".

 

Парламентът на Крим реши да проведе референдум за статута на автономната република, с въпрос дали гражданите искат тя да се присъедини към Руската федерация. Първоначално обявената дата за плебисцита беше 25 май, но депутатите го преместиха за 16 март. Десет дни изобщо не са достатъчни за организацията на допитването, беше още един от аргументите на украинския и.д. президент.  

 

Президентът на САЩ Барак Обама заяви снощи, че референдумът не може дасе състои без "законното украинско правителство". "През 2014 г. сме далеч от времената, когато държавни граници можеха да се преначертават през главите на демократичните лидери", каза Обама. Европейският съюз, прибалтийските и скандинавските страни също не признават референдума.

 

Днес Киев обяви условията си за преговори с Москва. Премиерът Арсений Яценюк заяви, че Украйна ще преговаря с Кремъл, ако Русия изтегли окупационните си сили, спази всички предишни споразумения с Украйна и спре да подкрепя сепаратистите, предаде Киев Пост. "Готови сме да изграждаме връзки с Русия, но Украйна никога няма да бъде подчинена или част на Русия", каза Яценюк. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай