Тръмп сърдит на датчаните, не му дават Гренландия

Тръмп отложи планирана среща с датския премиер Мете Фредериксен заради отказа й

Тръмп сърдит на датчаните, не му дават Гренландия | StandartNews.com

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отложи планирана среща с датския премиер Мете Фредериксен заради отказа й да обсъди продажбата на Гренландия на съединените – негова идея, за която за първи път се заговори миналата седмица. Съответното съобщение американският лидер публикува във вторник в Туитър.

„Дания е специална страна с необикновени хора, но въз основа на изявленията на премиера Мете Фредериксен, че тя не се интересува от обсъждането на покупката на Гренландия, отлагам срещата ни, която трябваше да се проведе след две седмици, за друго време “, написа президентът.

"Премиерът успя да спести много пари и усилия както за Съединените щати, така и за Дания, като показа такава директност. Благодаря й за това и с нетърпение очаквам да преразгледа дневния ред (за срещата бел.ред.) ", добави Тръмп.

Властите в Гренландия и Дания заявиха, че автономният остров е заинтересован от сътрудничество със САЩ, но не се продава. Фредериксен категорично отхвърли възможността за продажба на Гренландия, която е територия в рамките на Кралство Дания и има правата на широка автономия.

По-рано американският лидер потвърди, че САЩ може да са заинтересовани да придобият Гренландия. Както Тръмп отбеляза, че това не е нищо повече от голяма сделка за недвижим имот.

Предвиждаше се американският лидер да посети Дания на 2-3 септември. В неделя той обяви, че има вероятност скоро да посети кралството. „Изобщо не поради тази причина“, подчерта той, визирайки евентуална покупка на Гренландия, „но ние го обмисляме.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай