Тимошенко се връща в играта

Бившият премиер обяви, че е длъжна да се кандидатира за президент на Украйна

Тимошенко се връща в играта | StandartNews.com

Киев. Вдъхновителката на Оранжевата революция и бивш премиер на Украйна Юлия Тимошенко обяви вчера, че ще се кандидатира за президент на изборите на 25 май, съобщи АФП.

"Ще поискам от конгреса на партия "Баткившчина" на 29 март да издигне моята кандидатура за най-високия пост в държавата", каза 54-годишната Тимошенко на пресконференция в Киев. "Аз просто съм длъжна да се кандидатирам за президент", подчерта тя. Тимошенко добави, че никой от украинските политици, които ще се кандидатират за президент, не предвижда никакви мерки срещу анархията, обхванала страната, и няма намерение да я спре.

Тимошенко е заемала премиерския пост два пъти и се кандидатира за държавен глава през 2010 г., но Виктор Янукович я победи с малка преднина. След изборите Янукович пое кампания срещу нея и съюзниците, а тя самата беше затворена през 2011 г. за злоупотреби при подписването на сделка за доставка на природен газ през 2009 г. Излежа две години от седемгодишната си присъда, като повечето от това време прекара под охрана в болницата в Харков.

Според последните проучвания безспорен фаворит на изборите е политикът и милиардер Петро Порошенко. Той е единственият украински олигарх, подкрепил публично започналите в края на ноември прозападни протести в страната, следван от лидера на партия УДАР Виталий Кличко и от Юлия Тимошенко.

Камерън дава рамо на Кличко

Британският премиер Дейвид Камерън се срещна в Лондон с украински политици и обеща подкрепа на украинския народ, съобщи АП. В делегацията бяха лидерът на партия УДАР Виталий Кличко и двама депутати от Върховната рада.
Премиерът заяви, че Великобритания подкрепя твърдо украинския народ в това той сам да определя бъдещето си. Той изрази надежда, че занапред украинците ще направят избор в полза на тесни отношение със страни като Великобритания и с ЕС, но подчерта, че се надява бъдещето да включва тесни и позитивни отношения и с Русия.

След срещата Кличко каза, че разговорите в Лондон, в които участвал и британският външен министър Уилям Хейг, са били съсредоточени върху усилията за стабилизиране на Украйна.

МВФ се готви да даде $14 млрд.

Мисията на МВФ в Украйна съгласува с правителството споразумение за отпускане на заем на страната, съобщи Би Би Си. Кредитът ще е между 14 и 18 милиарда долара през следващите две години, а сделката ще даде възможности за допълнителни заеми от ЕС и САЩ за общо 27 милиарда долара.

Споразумението върви с програма за икономически реформи. Тя предвижда съкращаване на енергийните субсидии за потребителите. В рамките на това споразумение в сряда премиерът Арсений Яценюк обяви вдигане с 50% на цената на газа за домакинствата.

Споразумението предстои да бъде одобрено от ръководството на МВФ през април.

Яценюк: Газът поскъпва със 79 %

Цената на руския газ за Украйна може да достигне 480 долара за 1000 кубични метра от 1 април, предупреди премиерът Арсений Яценюк.

В момента синьото гориво се доставя на цена 268,5 долара, която бе договорена през декември от сваления президент Виктор Янукович. Не е изключено обаче отстъпката да бъде премахната.

Яценюк предупреди още, че Украйна се намира на ръба на икономическия и финансовия фалит.

Той очаква спад на БВП тази година с 3%, но ако мерките, за които настоява МВФ, не бъдат приети, икономиката на ст,раната може да се свие с 10%.

Обама губи популярност

Общественото одобрение за руския президент Владимир Путин скочи рекордно на фона на присъединяването на Кримския полуостров, съобщават медиите в Русия. Рейтингът на държавния глава е достигнал 82,3%, отчете сондаж на руския национален център за изследване на общественото мнение. Руските социолози са на мнение, че високият показател е свързан с приемането на Крим в състава на Руската Федерация и като цяло политиката на Кремъл към събитията в Украйна. Не може да се похвали със същите показатели американският колега на Путин. Според данни, разпространени от АП, 59% от американците не са доволни от дейността на Барак Обама. Според авторите на анкетата държавният глава на САЩ е получил ниски оценки за поведението си по отношение на руското нахлуване в Украйна, като отбелязват, че външната политика вече не е така светло петно в обществените нагласи към Белия дом. Въпреки това главната тактика на Обама до момента - налагането на икономически санкции по адрес на Москва - се ползва със силна подкрепа. 9 от всеки 10 американци застават зад санкциите на Вашингтон в отговор на анексирането на Крим. Повечето от демократите смятат, че те са адекватни, докато републиканците са на мнение, че са прекалено слаби.

ЕВБР с инвестиции от $1 млрд.

Европейска банка за възстановяване и развитие планира да инвестира в украинската икономика 1 млрд. евро годишно. Банката може да инвестира около 1 милиард евро годишно през следващите няколко години. Това значително повишава инвестицията на ЕБВР от 550 - 750 милиона, предоставяни по-рано.

От ръководството на финансовата институция обясниха, че увеличението се прави "в контекста на реакцията на международната общност", включително споразумението с МВФ за макроикономическа стабилизация.
Инвестиционният портфейл на банката в Украйна в момента възлиза на 4,7 милиарда евро за 182 проект.

Струпване на войски по границата

Американски и европейски служби за сигурност смятат, че Русия е разположила над 30 000 военни по границата с Източна Украйна.

Посоченото число надхвърля значително 20-те хиляди военни по границата, за която съобщиха медии миналата седмица, предаде Ройтерс, позовавайки се на американски и европейски източници.

Службите за сигурност обаче отбелязват, че тези оценки са неточни. Според някои от тях военните са 35 000, а според други - 25 000.

Американски и европейски правителствени експерти смятат, че има устойчиво и забележимо увеличение на числеността на руските сили по украинската граница, въпреки че някои части извършват ротация във и извън района.

Пуснаха шестима пленени военни

Шестима украински военни, пленени от руските войски в Крим, бяха освободени в сряда вечер и вчера пристигнаха в Херсонския регион, съобщи Министерството на отбраната на Украйна.

Сред тях е полк. Юлий Мамчур - командир на база, спечелил си признание с това, че защитавал базата от руските военни в продължение на близо три седмици. Останалите освободени са ген. майор Игор Воронченко, капитан втори ранк Вячеслав Демяненко, ст. Лейтенант Олександър Филипов, лейт. Дмитро Делятицки и майор Ростислав Ломтев.
Други петима военни остават в плен на руските сили в Крим, посочват от министерството на отбраната на Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай