Светът за Ким:Ура, жив е! Не мъртъв е!

Дзи Сон Хо, избягал от Северна Корея и станал депутат в южнокорейския парламент, твърди, че лидерът е мъртъв

Светът за Ким:Ура, жив е! Не мъртъв е! | StandartNews.com

Ура, жив е, яхната му се появи във Вонсан. Не, мъртъв е. При това от седмица и ще го обявят през уикенда. Двете коронно противоречиви информация за севернокорейския лидер Ким Чен Ун обиколиха света за по-малко от 20 часа. При това разпространени от сериозни и авторитетни световни медии.

ВИЖ ОЩЕ: САМО В СТАНДАРТ: Ким би вируса по мистерии

55-метровата яхта на Ким Чен Ун акостира близо до вилата му в крайбрежния курорт във Вонсан, показват нови сателитни изображения, стана ясно късно снощи, обяви Reuters. Сателитните снимки предполагат, че той е жив и здрав, защото всеки път, когато една от лодките на Ким акостира до вилата през последната година, се потвърждава, че той е там, включително и през май миналата година, когато той изчезна от очите на обществото за няколко седмици.

Спекулациите за здравето и местоположението на Ким избухнаха след безпрецедентното му отсъствие от празненствата на 15 април в чест на рождения ден на покойния му дядо и основател на Северна Корея Ким Ир Сен.

Във вторник уебсайтът за мониторинг на Северна Корея NK PRO съобщи, че търговските сателитни снимки показват, че лодките, често използвани от Ким, са направили движения, които предполагат, че той или неговият антураж може да са в района на Вонсан, писа Reuters, като се позовава на доклад от американския проект за мониторинг на Северна Корея North 38.

Днес пък Дзи Сон Хо, избягал от Северна Корея и станал депутат в южнокорейския парламент, заяви, че на 99 процента севернокорейския лидер Ким Чен Ун е мъртъв и властта ще поеме неговата сестра. Той заяви, че е бил информиран, че Ким е починал седмица по-рано и че Пхенян може да пусне новината през уикенда, съобщи "Мирър".

Има признаци, че Ким не взема лидерски решения и Северна Корея скоро ще спре да се опитва да предотврати бързото разпространение на слуховете, че е починал или е в лошо здраве. Според Дзи е възможно същевременно да се обяви, че сестра му Ким Йо Чен ще бъде избрана за наследник на Ким. Дзи поясни, че е бил известен, че Ким е починал миналия уикенд след претърпяна операция на сърцето. Според него Северна Корея не е обявила веднага смъртта на лидера си и не е обявила период на траур, тъй като е изправена пред сложния въпрос за наследяването на властта.

Дзи, който спечели място за пропорционално представителство на изборите в Южна Корея на 15 април, каза пред агенция Йонхап Нюз: „Чудя се колко дълго би могъл да издържи след сърдечно-съдова хирургия. Информиран съм, че Ким е починал миналия уикенд." Той добави: "Не съм 100 процента сигурен, но мога да кажа, че възможността е 99 на сто. Смята се, че Северна Корея се бори със сложния въпрос за приемствеността."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай