Световните лидери призоваха за по-чиста планета

Изменението на климата е основна заплаха за глобалния растеж

Световните лидери призоваха за по-чиста планета | StandartNews.com

Световните лидери призоваха за повече действия и включване на всички страни в глобалния стремеж към по-чиста и по-зелена планета на климатична среща на върха, организирана виртуално от Южна Корея.

Изменението на климата е основна заплаха за глобалния растеж, като опасностите варират от спад в добивите, екстремни метеорологични условия, които опустошават туристическите икономики, огнища на болести и други катастрофи, които биха влошили производителността.

Южна Корея, която наскоро обяви плановете си за намаляване на финансирането на международни въглищни проекти, настоява за по-голяма роля в глобалната инициатива за екологизиране.

"Южна Корея ще играе отговорна роля като свързваща нация между развиващите се и напредналите държави“, каза президентът Мун Дже Ин, когато откри срещата на върха "Партньорство за зелен растеж и глобалните цели до 2030 г." или "P4G" през 2021 г.

Двудневната среща на върха е втората по рода си след учредителната среща, проведена в Копенхаген през 2018 г., и е фокусирана върху публично-частните партньорства, особено в развиващите се страни, предаде БНР.

Германският канцлер Ангела Меркел призова страните да премахнат зависимостта си от изкопаеми горива, предупреждавайки, че изменението на климата заплашва живота на хората и икономиката, така, както пандемията от Covid-19.

По-рано този месец Германия затегна целите си за намаляване на емисиите на CO2 - включително намаляване на емисиите с 65% до 2030 г.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че страните трябва да започнат да изпълняват своите зелени обещания.

Световните лидери също така подчертаха колко е важно да се гарантира, че по-бедните страни няма да бъдат пропуснати в глобалната инициатива за екологизиране.

"Не е глобално партньорство, ако някои се борят да оцелеят", добави генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. "Борбата с климатичните промени ще помогне да се защитят най-уязвимите хора от следващата криза, като същевременно се запази възстановяването от пандемията", каза той.

Световната банка изчислява, че между 32 и 132 милиона души могат допълнително да изпаднат в крайна бедност до 2030 г. поради ефектите от изменението на климата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай