Световен срив на Twitter (ОБЗОР)

Световен срив на Twitter (ОБЗОР) | StandartNews.com

Втората по големина социална мрежа в света, Twitter, беше напълно недостъпна вчера сутринта. Потребители от цял свят не можеха да използва както уеб версията, така и мобилното приложение на Twitter. Пълното блокиране на услугата продължи до 12 ч. на обяд българско време.

Проблемите започнаха в 10:20 сутринта, българско време, първо в уеб версията, а после и в мобилното приложение. Съобщенията за грешка гласяха "надхвърлен капацитет" и "вътрешна грешка". След 12:00 повече сървъри отново работеха с известно забавяне.

Преглеждане на twitter страницата на компанията, с потребителското име @support, показа изпратено съобщение към потребителите в 11:00 сутринта, потвърждаващо срива. В него се казва, че четири от петте публични API-я(application programming interface) са спрели да работят заради "смущения в услугата".

Естествено, потребителите е нямало как да видят туитът, поради обясними причини. Текстът му е изпратен през e-mail на британското издание Guardian с допълнителното съобщение: "Някои потребители имат проблеми с достъпа им до Twitter. Запознати сме с проблема и работим за разрешаването му."

В зората на социалната мрежа подобни сривове бяха ежедневие. Всъщност, бяха толкова чести, че въпросното съобщение за грешка, "over capacity", получи галеното име "the fail whale"("китът-провал"). Архитектурата на цялостната услуга на Twitter не позволява лесно разширение на капацитета с добавяне на допълнителни сървъри. Заради това и социалната мрежа често се сриваше под тежестта на собствената си потребителска база при по-популярни събития, коментират от Guardian.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай