Шотландия и Уелс може да се отделят

Шотландия и Уелс може да се отделят | StandartNews.com

Шотландия и Уелс водят сериозни предварителни преговори, свързани с отделянето им от Великобритания и сформирането на нова обединена страна, ако по-голямата част от британците гласуват "за" излизане от ЕС на референдума през юни, съобщава Индипендънт".

Извънредното предложение се дискутира активно от членове на правителствата в Шотландия и Уелс и се приема сериозно от британските върховни власти. По всяка вероятност при евентуален "Брекзит" ще се проведе втори референдум, на който и този въпрос ще бъде поставен пред гражданите.

Плановете са породени от безпокойството на властите в Уелс и Шотландия, свързани с факта, че съществува известна вероятност да бъдат извадени от Европейския съюз без съгласието на техния народ.

Шотландската национална партия обяви позицията си по въпроса за референдума малко след като беше обявена датата му и след заформянето на лагери "за" или "против" оставането на Великобритания в ЕС. Според шотландските власти, референдумът ще постави сериозен въпрос за независимостта на хората. По-голямата част от населението на Шотландия биха гласували "за" оставане в ЕС, смятат шотландските лидери, които вече спечелиха подкрепа и от страна на Уелс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай