Шесторката и Иран се споразумяха за ядрената програма

Шесторката и Иран се споразумяха за ядрената програма | StandartNews.com

Шесторката и Иран приеха ключовите параметри на бъдещото споразумение по иранската ядрена програма, съобщи в Лозана върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Това се случва два дни след обявения за краен срок 31 мар.

Участниците приветстваха първо в кратки съобщения в "Туитър" постигнатото в четвъртък.

"Голям ден!", написа американският държавен секретар Джон Кери и изрази огромна благодарност на преговорния си екип.

"Добри новини", сподели върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф също обяви за постигнатия пробив след инфарктни последни дни на преговори, в които страните обявяваха, че напредък има, но все още остават различия по ключови въпроси.

По думите му, всички санкции наложени на страната, ще бъдат отменени.

Президентът Хасан Рохани обяви също в социалната мрежа, че "е намерено решение по ключовите параметри. "

Могерини и и Зариф дадоха съвместна пресконференция, по време на която разкриха подробности и официално обявиха за отмяната на санкциите.

По думите на Могерини, резултатите дотук дават надежда за постигане на окончателното споразумение до крайния срок 30 юни, която ще изисква и одобрението на Съвета за сигурност на ООН. Работи се по текста на споразумението. Предвижда се сътрудничество в областта на ядрената безопасност.

"Постигнато е съгласие" по ключовите моменти от споразумението с Иран, обяви и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че постигнатото на преговорите в Лозана рамково споразумение по иранската ядрена програма ще отвори пътя към мира и стабилността в Близкия изток, предаде Франс прес.

Русия приветства документа, който, според нея, е признание на безусловното право на Техеран да развива гражданска ядрена
програма, предаде Франс прес. В руското изявление се споменава, че предстои тежка работа на експерти за изготвяне на техническите норми на споразумението. Външният министър на Иран обяви, че след финализиране на документа ще паднат всички санкции срещу Иран. Американският президент Барак Обама и държавният секретар Джон Кери приветстваха постигнатото. Обама призова законодателите да подкрепят усилията на американската дипломация.Той увери, че предвижданият безпрецедентен строг контрол над ядрената програма на Иран няма да позволи на страната да разработи ядрено оръжие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай