Съветът за сигурност на ООН заседава за ивицата Газа

Довечера гласуват резолюция за инцидента с Боинга

Съветът за сигурност на ООН заседава за ивицата Газа | StandartNews.com

Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН провежда извънредна среща по повод ескалацията на насилието в ивицата Газа. На нея трябва да бъдат определени пътищата за засилване на усилията за прекратяване на огъня. Заседанието е свикано по искане на Йордания, след призив от страна на палестинския президент Махмуд Абас. Представителите на 15-те страни членки на съвета заседават, докато Бан Ки-мун провежда разговори с лидери в региона.

Палестинският президент Махмуд Аббас призова за спешни разговори, заявявайки, че в Ивицата Газа „ситуацията е нетърпима", а израелските атаки са „престъпление срещу човечеството".

През последните 24 часа броят на палестинските жертви надхвърли 470 души, загинаха 18 израелски войници и двама цивилни. Настоящата офанзива започна на 8 юли. По данни на ООН около 70 хиляди палестинци са напуснали домовете си и търсят убежище.

След като вчерашното двучасово хуманитарно примирие, обявено от Израел, бе прекратено от страна на "Хамас", израелски танкове обстреляха обекти на ислямисткото движение, а една жена загина при въздушен удар.

Посланикът на Израел в ООН отрече твърденията на „Хамас", че са отвлекли израелски войник, предаде АФП. „Тези слухове не са верни", каза израелският посланик в ООН Рон Просор. „Израелският войник Шаул Аарон е в ръцете на бригадите „Изедин Касам", обяви говорител на екстремисткото движение вчера, с което предизвика празненства по улиците в Газа.

Съветът за сигурност на ООН изрази безпокойство във връзка с увеличаващия се брой на жертвите в Газа и отправи нов призив на незабавно прекратяване на огъня, предадоха световните медии. „Членовете на Съвета за сигурност изразяват сериозно безпокойство относно увеличаващия се брой на жертвите", каза представителят на Руанда Юджийн Ричърд Гасана, цитиран от АФП. В момента Руанда председателства 15-членния съвет. „Членовете на Съвета за сигурност призовават за незабавно прекратяване на враждебните действия", обяви Гасана.

Съветът за сигурност ще гласува и резолюция за разследването на инцидента със самолета на Малайзийските авиолинии, паднал в четвъртък над размирния Донецки регион в Югоизточна УКрайна, за който се твърди, че е свален. Това ще стане в 22 ч. българско време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай