Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция за самолета

Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция за самолета | StandartNews.com

Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН ще гласува тази вечер резолюция за катастрофата в Украйна. Извънредната среща на Съвета започна с разговори, посветени на напрежението в Близкия Изток и конфликта в ивицата Газа

Текстът на резолюцията е предложен от Австралия. В него Обединените нации призовават проруските сепаратисти в Донецкия регион да окажат пълно сътрудничество на разследването на инцидента. Също така се забранява манипулирането на местопроизшествието. Русия нанесе своите корекции в австралийското предложение, но не се знае дали те ще бъдат отчетени. Страната разполага с право на вето в Съвета за сигурност. Гласуването на проекторезолюцията е насрочено днес за 22 часа българско време.

Австралийският премиер Тони Абът изрази дълбока загриженост от факта, че подкрепяните от Русия бунтовници запазват контрола над мястото на катастрофата. Разследването прилича "повече на почистване на градината, отколкото на съдебномедицинско разследване. Това е напълно неприемливо", заяви Абът. Най-малко 27 австралийци са били сред общо 298-те души, които загинаха на борда на фаталния полет.

Вчера държавният секретар на САЩ Джон Кери поиска от Москва да поеме отговорност за действията на проруските сепаратисти. Американската правителствена позиция е категорична, че бунтовниците са свалили самолета с ракета, предоставена от руската държава.

Русия отрича да има отношение към катастрофата и обвини за случилото се украинската армия. Руският президент Владимир Путин призова страните в украинския конфликт да осигурят условия за пълно разследване на катастрофата и за връщането на телата на загиналите.

Очаква се днес екип от холандски експерти да пристигне на мястото на катастрофата, за да помогне при идентифицирането на жертвите. 193 от общо 283 пътници на самолета са холандски граждани.

Част от екипа вече пристигна със самолет на холандските военновъздушни сили в украинския град Харков, където е координационният център на експертната мисия. Целта е телата на жертвите да бъдат върнати в родината им възможно най-бързо и да започне разследване на причините за катастрофата.  

Междувременно Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) все още преговаря със сепаратистите в Източна Украйна за предаването на украинските власти на хладилните вагони, в които се съхраняват част от телата на жертвите на катастрофиралия самолет. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай