"Хамас" провали 2 часа примирие с Израел

"Хамас" провали 2 часа примирие с Израел  | StandartNews.com

Дипломатическите усилия за спиране на конфликта не дават резултат

Газа. Израел обяви двучасово "хуманитарно примирие" в Ивицата Газа, но "Хамас" не прие предложението и продължи да обстрелва с ракети израелските територии.

Примирието беше поискано от Международния комитет на Червения кръст. По-рано през деня "Хамас" също се съгласи да спре временно огъня, но след това не изпълни обещанието. "Ще има прозорец между 13,30 ч и 15,30 ч местно време", обяви говорител на израелската армия. През тези часове временно армията щеше да спре нападенията в град Газа, където в събота загинаха десетки хора. Само за последните 24 часа в Газа и град Рафах жертвите достигнаха 50 души.

Общо за 13-те дни от началото на операцията на израелските сили в Газа за унищожаване на инфраструктурата на радикалната организация "Хамас" загиналите са над 400 души, голяма част от които са мирни жители. Ранените палестинци са над 2000. Израел даде седем жертви, както и десетки ранени от началото на операцията на армията по суша. Атаките принудиха десетки хиляди жители на Газа да избягат от домовете си и да търсят убежище. По данни на хуманитарни организации, консумативите в болниците в Газа са на привършване. Има недостиг на медикаменти и вода, както и проблеми с електричеството.

След първоначалните въздушни нападения на Израел преди три дни в региона навлязоха и сухопътни части, като вчера операцията бе разширена с включване към нея на допълнителни подразделения. Израелската армия атакува квартири на "Хамас" и разрушава тунели за контрабанда на оръжие и проникване на терористи.

Усилията на политическия фронт за прекратяване на конфликта също не дават резултат.

Френският външен министър Лоран Фабиюс съобщи след разговор с премиера на Израел Бенямин Нетаняху в Тел Авив, че опитът за спиране на огъня се е провалил. Фабиюс пристигна в Израел след визити в Египет и Йордания за обсъждане на ескалацията на напрежението между Израел и палестинците. "За съжаление трябва да кажа, че призивите за прекратяване на огъня не бяха чути", каза Фабиус. Вчера в Катар се подготвяше среща между палестинския президент Махмуд Аббас и генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Според катарски източник Аббас ще се срещне там и с лидера на радикалната групировка "Хамас" Халед Мешаал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай