Савченко отнесе 22 г. трудов лагер (ОБЗОР)

Савченко отнесе 22 г. трудов лагер (ОБЗОР) | StandartNews.com

Владимир Путин решава дали да я размени за пленени от Киев войници

Украинският пилот Надежда Савченко бе осъдена на 22 години в трудов лагер от градския съд в Донецк, Ростовска област. Тя трябва да плати и 30 000 рубли, след като бе призната за виновна в убийството на руските журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин и в незаконно преминаване на руската граница.

34-годишната Савченко бе заловена от проруските бунтовници в Източна Украйна на 23 юни 2014 г. и предадена на Русия, където бе обвинена, че направлявала стрелбата на артилерията, причинила смъртта на двамата журналисти. Тя отхвърли обвиненията. Според прокуратурата Савченко избягала от бунтовниците и била заловена, след като сама прекосила руската граница. Обвинението настояваше за 23-годишно наказание при максимално 25 г.

В присъдата се отбелязва, че Савченко, имайки навици от военна подготовка, а също и опит от участието си в бойни действия в Ирак, и намирайки се в отпуск, по лична инициатива е дошла в батальона "Айдар" край Луганск. Там тя "доброволно решила да участва в артилерийски удари с гаубици Д-30 против мирни граждани, отказали се да признаят легитимността на действащата украинска власт и пожелали да създадат обособена република".

Руските власти ще разгледат възможността да разменят Савченко в съответствие с националното законодателство, обяви малко след произнасянето на присъдата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Последната дума по този въпрос ще има президентът Владимир Путин. "Не знам какво ще е решението му", уточни Песков. Заявлението му дойде, след като украинският президент Петро Порошенко предложи на Москва да разменят Савченко за задържаните от Киев офицери от ГРУ (Главно разузнавателно управление на руската армия) Александър Александров и Евгений Ерофеев. Порошенко също така отбеляза, че по-рано Путин обещал да върне военните в родината след обявяване присъдата на Савченко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай