САЩ: Сирия използва зарин срещу бунтовниците

Израел: САЩ трябва да пристъпят към военни действия

САЩ: Сирия използва зарин срещу бунтовниците | StandartNews.com

Лондон/Вашингтон. Разузнаването на САЩ откри доказателства, че в Сирия е използван газът зарин, химическо оръжие, в малки количества, се посочва в изявление на Белия дом, предаде Би Би Си.

В писмо до Конгреса, президентската администрация изясни, че доказателствата не са неоспорими. Доказателствата не разсейват всяко съмнение, че правителството на Башар Асад използва зарин, но е много вероятно да го прави.

Шефът на Пентагона - Чък Хейгъл, обяви, че страната му подозира сирийците в употреба на химическо оръжие. То обаче било използвано в малък мащаб. Хейгъл не уточни кога и как е извършена атаката.

С подобно изявление излезе и Великобритания. Властите в Лондон обявиха, за ограничена, но убедителна информация за употреба на химическо оръжие в гражданската война. От „Форин офис" припомнят, че употребата на химическо оръжие е военно престъпление.

САЩ трябва да пристъпят към военни действия, за да „поемат контрола над арсеналите с химически оръжия в Сирия", заяви израелският заместник-министър на външните работи Зеев Елкин.
„Ясно е, че ако има воля от страна на САЩ и на международната общност, те могат да предприемат военни действия и да установят контрол над сирийските арсенали с химически оръжия, което ще сложи край на всички притеснения", заяви Елкин, след като в четвъртък Вашингтон за първи път призна, че сирийският режим вероятно е използвал химически оръжия.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че все по-силните доказателства за използването на химически оръжия от сирийския режим са „изключително сериозен" проблем.
Камерън се присъедини към мнението на президента на САЩ Барак Обама, че използването на химически оръжия представлява прекрачване на „червената линия", но подчерта, че отговорът ще бъде по-скоро политически, отколкото военен.

„Това е изключително сериозно. А аз мисля, че президентът Обама бе абсолютно прав, като заяви, че това би трябвало да е червена линия, отвъд която международната общност трябва да направи нещо", посочи Камерън.
Премиерът на Великобритания заяви още, че сега въпросът е по какъв начин международната общност ще увеличи натиска си над сирийския режим. Запитан дали това означава разполагане на британски части в Сирия, премиерът заяви: „Не искам да се стига дотам и не мисля, че е вероятно това да се случи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай