САЩ съкращават вредните емисии в енергийния сектор с 30%

САЩ съкращават вредните емисии в енергийния сектор с 30% | StandartNews.com

Вашингтон. Съединените щати обявиха план за съкращаване на въглеродните емисии от енергийния сектор с 30 процента под нивата от 2005 г. до 2030 г., което е ключов елемент от плана на президента Барак Обама за справяне с глобалното затопляне.

Агенцията за защита на околната среда заяви, че планът ще намали замърсяването с азотни оксиди и серен диоксид с повече от 25 на сто.

Китай и Индия са сред нациите, които направиха сходни стъпки за справяне с глобалното затопляне. Критици на предложението в САЩ обаче твърдят, че реализирането му ще доведе до затварянето на централи и до покачване на цените на тока.

"Искам да гарантирам, че Америка е лидер в глобалната рамка за запазване на планетата", заяви Обама миналата седмица. "Американското влияние винаги е по-силно, когато водим с примера си. Не можем да се изключваме от правилата, които са валидни за всички останали", допълни той.

Обама не успя да убеди републиканците в Конгреса да предприемат мерки за прокарване на закони за климатичните промени. През 2010 г. републиканците в Сената блокираха закон, който предвиждаше ограничаване на въглеродните емисии и разрешаване на компаниите да търгуват с въглеродни квоти.

Сега администрацията на Обама ще разчита на решението от 2007 г. на Върховния съд, по силата на което Агенцията за защита на околната среда може да регулира замърсяването с въглероден диоксид съгласно т.нар. Закон за чистия въздух (Clean Air Act).

След като новите правила бъдат въведени, всеки щат ще трябва да развие стратегия за прилагането им. Очаква се мерките да включват увеличаване на ядрената и соларната енергия, преминаване към природен газ и прилагане на план за търговия с вредни емисии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай