САЩ разрешиха износа на смартфони за Иран

САЩ разрешиха износа на смартфони за Иран | StandartNews.com

Вашингтон. Съединените щати облекчиха режима за износа на смартфони, лаптопи, таблети и други комуникационни устройства за Иран, както и прподажбата им на иранци в САЩ. Мотивът е, че така ще се насърчи „политическата свобода" на иранците. Забраната беше въведена при международните опити за спиране на ядрената програма на страната.

„Жителите на Иран трябва да получат възможност да общуват и да имат достъп до информация, а не да бъдат репресирани от правителството си", се казва в изявлението на американското финансово министерство.

От Американско – иранския съвет в САЩ също приветстваха решението. „ Нямаше по-добър пример за санкции, които така да нарушават човешките права и да съдействат на правителството в Техеран", коментира Джамал Абди от съвета.

Администрацията на Барак Обама иска да насърчи комуникацията през социални мрежи между иранците в САЩ и в Иран. Досега дори дори иранците в Съединените щати нямаха право да купуват подобни устройства заради притеснения, че може да ги контрабандират в родната си страна. Там американски смартфони и таблети обаче така или иначе се внасяха нелегално и се продаваха на черния пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай