САЩ нанесоха нови въздушни удари по цели на "Ислямска държава"

САЩ нанесоха нови въздушни удари по цели на "Ислямска държава" | StandartNews.com

Багдад. Американски изтребители нанесоха нова серия въздушни удари по позиции на джихадистката групировка "Ислямска държава" в Северен Ирак, съобщиха световните медии.

При едно от нападенията бе ликвидиран контролно-пропусквателен пункт на екстремистите на югозапад от планината Синджар. Там хиляди представители на религиозното малцинство язиди намериха убежище от преследващите ги ислямисти. В района са унищожени още камион за транспортиране на бойци и бронетранспортьор. Хиляди язиди, блокирани по билото на Синджар, са успели да избягат през последните дни с помощта на кюрдските сили за сигурност.

Американски самолети доставиха по въздух хуманитарна помощ на бежанците. Британски бомбардировачи също ще влязат в иракското въздушно пространство в подкрепа на международната хуманитарна мисия, обявиха от Лондон. 

САЩ не планира да разшири операцията и по суша

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова новоназначения иракски премиер Хайдар ал Абади да формира широко правителство и категорично отхвърли възможността американски войски отново да бъдат изпратени в страната.

„Призоваваме Абади да формира нов кабинет възможно най-бързо, САЩ остават в готовност да подкрепят всяко ново и широкообхватно иракско правителство, и най-вече неговата борба срещу „Ислямска държава", посочи Кери. „Няма да изпращаме отново американски бойни сили в Ирак. Това е битка, която иракчаните трябва да водят за страната си", посочи още държавният секретар на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай