Разкрития за акциите на френската полиция срещу терористите

Разкрития за акциите на френската полиция срещу терористите | StandartNews.com

Париж. Заложническата драма от вчера в Париж бе финализирана, но и днес полицията в страната продължава с усилената работа по случая и издирването на съучастничката на един от убийците - Хаят Бумедиен. Властите разкриват подробности покрай вчерашните акция срещу Амеди Кулибали – терористът, който взе заложници в еврейски магазин в Париж.

Четиримата заложници са били убити от нападателя още в началото на заложническата криза, предаде AFP, позовавайки се на водещия разследването прокурор. Имайки предвид "състоянието на телата" и собствените думи на нападателя Амеди Кулибали в интервю за френска телевизия по време на кризата, прокурор Франсоа Молин смята, че "нито един от заложниците не е бил убит по време на атаката" на полицията, сложила край на напрежението. 

Според оповестените вече данни след интервюто за френската телевизия BFM Кулибали е забравил да затвори телефона си след преговорите с полицията и в продължение на часове журналисти и служители на реда са го подслушвали. Когато чули молитвата на смъртта, полицаите решили да действат и щурмували магазина.

Ключова фигура за разследването на френските власти е приятелката и съучастница на Кулибали – Хаят Бумедиен, защото тя е наясно с връзките между тримата атентатори, както и техните взаимодействия с други джихадисти. Смята се, че жената се е измъкнала от полицията, като се е сляла с пуснатите на свобода заложници. Кулибали в четвъртък застреля полицайка в столичното предградие Монруж, като според свидетели Бумедиен е била с него, което я прави съучастник.

По данни на полицията 26-годишната е живяла с Кулибали. Преди да се запознае с него, тя работила като касиерка, а след като заживяла с него, се радикализирала. Родена е в Алжир, но е променила името си, за да звучи по-френско, разкриват източници от разузнаването.

За щурма на печатницата в Дамартен ан Гоел пък стана ясно, че не полицията е щурмувала, а двамата братя – Шериф и Саид Куаши, са излезли и са стреляли срещу командосите, което е предизвикало развръзката на ситуацията.

Премиерът на страната Манюел Валс призна, че в работата на френските спецслужби са допуснати грешки. Той не уточни дали ще последват санкции в близките дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай