Путин предложи план за мир в Донбас

Жителка на Донецк спасява каквото може от разрушения си от бомбардировките дом

Путин предложи план за мир в Донбас | StandartNews.com

Украйна отправи към Русия предложение за прекратяване на огъня, след като Москва заяви, че Киев е отхвърлил нова мирна инициатива на руския президент Владимир Путин, съобщи ДПА. Външното министерство на Украйна заяви, че Киев иска Москва да се ангажира с прилагане на мирните договорености, подписани в беларуската столица през септември.

От своя страна пък Руското външно министерство отвърна, че най-напред Киев би трябвало да изтегли тежкото въоръжение от фронтовата линия, както е заложено в договореностите.

"Само този подход ще понижи риска от нова въоръжена конфронтация", каза министерството.

Като бърза и ефективна мярка президентът Владимир Путин предложи на украинската страна незабавно изтегляне на тежкото въоръжение, което Украйна е отхвърлила, потвърдиха от Кремъл. За пореден път Киев отхвърля мирна инициатива от страна на Русия. Само за последното денонощие при сраженията около летището в Донецк загинаха най-малко трима, а 66 са били ранени, посочва Ройтерс.

Без решение на ЕС за нови санкции

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини заяви преди заседанието на външните министри на двадесет и осемте страни членове, че те няма да вземат решение относно отношенията с Русия в понеделник, предаде ТАСС. Могерини каза още, че темите, които се очаква да бъдат обсъдени, ще засегнат не помощта за Украйна или отмяната на санкциите срещу Русия, а по-скоро ще бъдат подготовка за дебатите, планирани за март 2015 година.

Междувременно Украйна заяви, че е разтревожена от изказваните в ЕС идеи за смекчаване или отмяна на санкциите срещу Русия. "Този път не може да има никакви илюзии, че е възможно ситуацията в Украйна да бъде уредена чрез конструктивно сътрудничество с Русия. Не бива да забравяме поуките от близкото минало", се казва в цитиран от Интерфакс документ, разпространен от представители на Украйна сред външните министри на страните от ЕС в навечерието на днешното им заседание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай