Президентът лети за Америка с две дами

Отива на най-важното есенно събитие

Президентът лети за Америка с две дами | StandartNews.com

Президентът Румен Радев заминава за Америка. Той е начело българската делегация за 78-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщават от прессекретариата му.

Той ще е в Ню Йорк от 18 до 21 септември, придружаван от съпругата си Десислава Радева.

В делегацията е и заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел.

Сред ангажиментите на Радев са изказвания в рамките на лидерските формати, посветени на науката, технологиите и иновациите по време на Срещата на върха за целите на устойчивото развитие - политически форум на високо равнище под егидата на Общото събрание на ООН, на 18 септември. В същия ден държавният глава ще проведе срещи с представители на еврейските организации в Ню Йорк.

На 18 септември президентът Румен Радев ще участва в Срещата на върха за Целите на устойчиво развитие – политически форум на високо равнище под егидата на Общото събрание на ООН. Българският президент ще направи изказвания в рамките на лидерските формати, посветени на науката, технологиите и иновациите. Същия ден държавният глава ще има срещи с представители на еврейските организации в Ню Йорк.

На 19 септември българският президент ще участва в откриването на Общия дебат на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. Предвидено е и негово изказване в общия дебат, чиято тема е "Възстановяване на доверието и възобновяване на глобалната солидарност: ускоряване на действията по Дневен ред 2030 г. и неговите цели за устойчиво развитие за постигане на мир, просперитет, прогрес и устойчивост за всички".

Очаква се близо 40 лидери да се обърнат към Общото събрание на ООН, включително лидерите на САЩ, Полша, Турция, Унгария, Швейцария, Чехия и Украйна.

Радев ще участва и в Срещата на върха за климата под егидата на Генералния секретар на ООН Антонио Гутиереш, а на 21 септември ще проведе среща с него.

В програмата на българския президент са предвидени двустранни срещи с президента на Република Корея Юн Сук-йол, с министъра на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал Сауд и др.

На 21 септември президентът Румен Радев ще се срещне с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Според официални източници бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва и американският му колега Джо Байдън ще използват годишната сесия на Общото събрание на ООН следващата седмица, за да стартират глобална инициатива за достоен труд през 21-ви век, предаде вчера испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Турската ТРТ съобщи, че президентът Ердоган лети за сесията на ООН като в очакваните му срещи фокус ще е зърнената сделка.

Говорителката на китайското Външно министерство Мао Нин заяви, че заместник-председателят на Китай Хан Джън ще участва в общите дискусии на 78-ата сесия на ООН. Той ще се включи и в срещите на върха на ООН за устойчивото развитие и за климата, както и организираното от Китай заседание на високо ниво, на което ще бъдат представени постиженията от сътрудничеството в рамките на глобалната инициатива за развитието

Украинският президент, Володимир Зеленски също  ще участва в общия дебат на сесията. Очаква се той да произнесе речта си сутринта на 19 септември, съобщава кореспондентът на "Укринформ".

78-ата сесия на Общото събрание на ООН се председателства от Денис Франсис, който представлява Република Тринидад и Тобаго в ООН.

Русия ще бъде представена от външния министър Сергей Лавров. Очаква се той да участва само на заседанието на Съвета за сигурност на ООН на 20 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай