Плевнелиев клейми ксенофобията

Плевнелиев клейми ксенофобията  | StandartNews.com

Ню Йорк. Проявите на ксенофобия и антисемитизъм в Европа не могат да бъдат толерирани и изискват заклеймяването им от страна на институциите и гражданското общество. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след като се срещна в Ню Йорк с представители на еврейски организации от САЩ.

Приятелството между българския и еврейския народ е изградено от силни личности като Димитър Пешев, българските народни представители и митрополитите Стефан и Кирил, които през 1943 г. спасиха еврейската общност в България, отбеляза още държавният глава. Ходът на разследването на атентата в Бургас през 2012 г., при който загинаха пет израелски и един български гражданин, също беше обсъден по време на срещата. Плевнелиев се срещна и с президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси и се разбраха, че страните им ще надграждат двустранното си сътрудничество чрез повече съвместни проекти.

Двете държави споделят обща визия за необходимостта от модернизация и привличането на повече инвестиции в ключови сектори, като управлението на водните ресурси, транспортната инфраструктура и енергетиката, беше посочено на срещата. "Египет предприема законодателни промени, които ще създадат изключително привлекателен климат за реализацията на различни бизнес проекти", заяви Абдел Фатах ал-Сиси.

Според Росен Плевнелиев със своя опит България може да бъде полезна в развитието на транспортните и енергийни системи на Египет. "Имаме експертен потенциал във всички сектори на енергетиката - атомна, водноелектрическа, от възобновяеми енергийни, и можем да предложим най-доброто съотношение между цена и качество", подчерта Росен Плевнелиев. Държавният глава отбеляза и възможността Египет да инвестира в българското земеделие и в износ на храни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай