Първата оставка не спря бунта в Украйна

Янукович назначи временен премиер, Кличко обяви "стъпка към победата"

Първата оставка не спря бунта в Украйна | StandartNews.com

Киев. Премиерът на Украйна Микола Азаров подаде оставка, а президентът Виктор Янукович я прие на фона на продължаващите антиправителствени протести, предаде Би Би Си.

В същото време парламентът отмени девет от 12-те закона, които целяха да ограничат демонстрациите. Парламентът разгледа и Закон за амнистия на участвалите в протестите срещу управлението на Янукович, но депутатите не успяха да се споразумеят по него и ще продължат обсъждането му в сряда.

Премиерът Микола Азаров предложи да подаде оставка, за да се постигне "социален и политически компромис". Той заяви, че "конфликтната ситуация в страната застрашава икономическото и социално развитие на Украйна и носи заплаха за цялото украинско общество и всеки гражданин". Първият вицепремиер на Украйна Сергий Арбузов ще изпълнява длъжността премиер. Напускането на Азаров ще премахне от полезрението едно от най-мразените от опозицията политически лица, а отмяната на суровите закони за санкциониране на протести премахва един от основните фактори за влошаването на политическата криза в Украйна, коментират наблюдатели. Въпреки че Янукович прие оставката на премиера, правителството може да остане на власт още 60 дни до съставянето на нов кабинет. Президентът вече предложи премиерския пост на опозицията, която обаче отхвърли предложението. Вчера лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко заяви, че оставката на Азаров е само "стъпка към победата". "В продължение на няколко месеца ние твърдим, че случващото се по улиците е също резултат на политиката на настоящото правителство. Това не е победа, а само стъпка към победата", добави лидерът на УДАР.

На вчерашното си заседание парламентът гласува за анулирането на спорните закони, насочени срещу протестите. На извънредно заседание 361 депутати срещу двама гласуваха за отмяна на текстовете, които забраняваха протестиращите да носят каски и блокирането на правителствени сгради. Вотът бе посрещнат с аплодисменти, същото се случи и на Площада на независимостта, където се провеждат протестите. Освен това властите се отказаха от въвеждането на извънредно положение. Заседанието започна с минута мълчание в памет на загиналите при протестите в страната, които по официални данни са петима. Вниманието на медиите пък привлече депутатка, която се появи на заседанието с бронежилетка.

Опозицията и управляващите са се договорили и за възможни промени в конституцията и връщането към предишен вариант с орязани президентски пълномощия. Консултациите за реформа ще продължат с участието на европейските институции. Опозицията издейства и приемането на Закон за амнистия за задържаните демонстранти при сблъсъците с полицията. Той обаче ще влезе в сила, при условие че бъдат освободени всички обществени сгради и улиците, окупирани от демонстрантите, уточни министърът на правосъдието Олена Лукаш.

Освобождаване на Евромайдан като условие

След обявените от Радата на извънредно заседание позитивни мерки за разрешаване на кризата бе съобщено, че властите в Киев са поставили на демонстрантите и редица условия. Едва след изпълнението им ще може да влезе в сила законът за амнистията, предаде агенция РИА Новости. Правителството призовава демонстрантите да напуснат площад "Евромайдан" в срок от 15 дни. Изисква се също и да бъдат напуснати и окупираните административни сгради. Чак след това ще бъдат пуснати от ареста задържаните във връзки с протестите демонстранти. Едно от условията на властите е и отново да бъде възстановено движението по улиците и магистралите, блокирани сега от демонстрантите. Източници от обкръжението на Янукович заявиха, че се готви отмяна на поправките в конституцията от 2010 г., превърнали Украйна от парламентарна в президентско-парламентарна република.

Шансове 50 на 50

Събитията вече не зависят само от възможните отстъпки на държавното ръководство. Конфронтацията стигна твърде далеч - част от участниците в Евромайдана не смятат водачите на опозицията за свои лидери. Тези хора искат от президента и правителството безусловна капитулация и не са склонни за никакви компромиси с Янукович, коментира руският в. "Новие известия". Затова според изданието Янукович, преговаряйки с опозицията, "може не само да не реши днешната криза, но и да създаде нова". Шансовете за компромис между власт и опозиция са 50 на 50 - "или ще се разберат, или в страната ще бъде въведено извънредно положение", прогнозира украинският политолог Вадим Карасьов.

Мандела с плитка

Виктор Янукович няма да може вече да задържи властта и ще изгуби изборите, когато и да са те, твърди руският аналитик Константин Симонов. Междувременно опозиционерката Юлия Тимошенко, бивш министър-председател, явно ще бъде освободена от затвора, където лежи за злоупотреба с власт. Тя ще има всички шансове да стане "Мандела с плитка" и да си размени местата с Янукович, прогнозира наблюдателят. Украйна има нужда от коренна модернизация на икономиката, а за нея трябва някой да плати. Има три варианта - Русия, Европа или самите украинци, смята Симонов. Според него обаче руският президент Владимир Путин няма да плаща заради "оранжевите", а е твърде съмнително да плати и Европа, която си има собствени проблеми. Остават самите украинци, но тогава стандартът доста ще спадне, хората пак ще изберат президент от проруските източни региони, следващия път - човек от западните и т. н.

Киев въвежда такси на границите

Правителството на Украйна планира да втвърди правилата за влизане на нейна територия на граждани на ЕС, САЩ и Канада, пише в. "Комерсант-Украйна". Планове за промяна на правилата се появили още през декември, но Киев не е решил официално да върне визовия режим за гражданите на посочените държави. Компромисно решение може да стане взимането на такса за преминаване на границата. Тези правила ще се отнасят само за гражданите на ЕС, САЩ и Канада. Това е по политически причини, твърди изданието, което припомня, че именно тези страни оказват натиск над Украйна заради развитието на събитията в страната. Според вестника проекторешението за въвеждането на новите правила вече се разглежда от правителството. Украинският кабинет обаче очаквал засегнатите страни да протестират и да отправят обвинения в дискриминация.

Байдън: Махнете милицията

Американският вицепрезидент Джо Байдън призова украинския държавен глава Виктор Янукович да изтегли специализираните полицейски части и да работи с опозицията по "незабавни мерки" за намаляване на напрежението между правителство и протестиращи, предаде АФП. В телефонен разговор Байдън подчертава, че "няма време за губене" и предупреждава, че "обявяването на извънредно положение или други строги мерки за сигурност допълнително ще разпали ситуацията и ще затвори вратата за мирно решение", според изявление на Белия дом. Това е вторият път, в който вицепрезидентът разговаря по телефона с украинския президент Виктор Янукович за по-малко от седмица.

Ръгат до смърт милиционери в Херсон

Полицията в град Херсон задържа радикално настроени участници в протестните акции, които ранили тежко трима полицаи, предаде РИА Новости. По-късно един от ранените почина. По данни на МВР на Украйна вечерта в понеделник няколко младежи са нанесли удари с нож на няколко служители на реда. Нападателите са студенти във висши учебни заведения в Херсон, посочват от ведомството. Досега общо пет са жертвите на протестите. Междувременно стана ясно, че украинското правителство е решило да увеличи щата на спецподразделенията "Беркут" и "Грифон" шест пъти. Това означава, че тяхната численост ще достигне 30 хил. души. В момента в "Беркут" има 4 хиляди бойци, а в "Грифон" са хиляда. Освен това правомощията и на двете формирования ще бъдат увеличени. От държавния бюджет ще бъдат отпуснати допълнителни средства за закупуване на амуниции, боеприпаси и оборудване за двете подразделения. Друго министерско решение е легализирането на народни отряди, които да помагат при опазването на обществения ред. Планира се също така ограничаването на движението по 30 улици в Киев.

По последни данни от началото на демонстрациите броят на ранените униформени е близо 600 души.

Правителството на Украйна съобщи, че се готвят провокации на фона на протестите и завзетите административни сгради. Очакват се минирания на газопроводи и нападения на екстремисти срещу важни обекти в страната. За тези опасности съобщи министърът на външните работи Леонид Кожара, цитиран от сайта Нюзру. Министърът заяви, че правителството е готово да реагира на опасностите, но не се предвижда въвеждане на извънредно положение.

"Десен сектор" пое отговорност за революцията

Новопоявила се в Украйна влиятелна опозиционна сила "Десен сектор" пое отговорността за революцията и огласи своите условия, предаде агенцията Украински национални новости (УНН). "Ние настояваме във властта да не се допускат повече политици, които вече са се компрометирали", заяви лидерът на"Десен сектор" Дмитрий Ярош.

Страх от взрив на газопроводи

Правителството на Украйна съобщи, че се готвят провокации на фона на протестите и завзетите административни сгради. Очакват се минирания на газопроводи и нападения на екстремисти срещу важни обекти в страната. За тези опасности съобщи министърът на външните работи Леонид Кожара, цитиран от сайта Нюзру. Министърът заяви, че правителството е готово да реагира на опасностите, но не се предвижда въвеждане на извънредно положение.

Путин: При промяна договорите остават

Президентът на Русия Владимир Путин увери, че Москва няма да преразглежда енергийните и финансовите договорености с Украйна, ако на власт дойде опозицията.

Коментарът на Путин дойде, след като западните медии писаха за възможността след оставката на правителството на Микола Азаров заемът от 15 млрд. долара, който Русия отпусна на Украйна, да бъде преразгледан.

Путин уточни, че с подалото оставка правителство Русия е имала устни споразумения относно използването на отпуснатия през декември специален заем.

"Кредитът, за който ние говорим, и постепенното намаляване на цените на енергията е свързано с необходимостта и желанието ни да подкрепим не някое конкретно правителство, а украинския народ", посочи Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай