Паника за храни на Острова при Брекзит без сделка

На британските супермаркети им е разпоредено да се запасят с достатъчно храни

Паника за храни на Острова при Брекзит без сделка | StandartNews.com

Вероятността да има Брекзит без сделка е 80% - това число накара управата на супермаркетите във Великобритания да се подготвят за паническо изкупуване на стоки, пише БГНЕС.

На британските супермаркети им е разпоредено да се запасят с достатъчно храни и други стоки от първа необходимост заради нарастващия страх и паника от възможността Великобритания да напусне ЕС без сделка, съобщи „Дейли Мейл“.

Вестникът съобщава за огромни опашки пред различни търговски обекти вчера, след като търговците на дребно и доставчиците организирали различни акции на фона на липсващата яснота относно търговската сделка с Брюксел. Има опасения от недостиг на зеленчуци, които идват предимно от страните от ЕС, ако преговарящите не успеят да преодолеят зейналата пропаст по отношение на правилата за риболов и правилата за търговия.

Министрите в британския кабинет изготвиха планове за спасителен пакет от 10 милиарда паунда за секторите на икономиката, които ще бъдат силно засегнати при лош сценарий. Те включват производители на селскостопански стоки и храни, доставчици на химикали, автомобилната индустрия и риболовния флоти, съобщи „Сънди Телеграф“.

Супермаркетите и министрите са изключително притеснени от паническото пазаруване. Те видяха какво се случи в началото на пандемията от COVID-10, когато хората започнаха да трусе презапасяват с тоалетна хартия и видяха колко бързо може да настъпи паника, коментират източници на изданието.

„Това ще бъде нищо в сравнение с онова, което ще се случи. Доставките на месо ще бъдат наред, а плодовете идват от Южна Америка, но има вероятност в продължение на три месеца да има недостиг на зеленчуци“, коментират експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай