Падна тайната за електрическите автомобили. Да живеят миниваните

Те стават отново на мода

Падна тайната за електрическите автомобили. Да живеят миниваните | StandartNews.com

След популяризирането на електрическите автомобили миниваните ще излязат отново на мода.

Специалистите са убедени, че тази тенденция ще продължи не само през следващите години, тъй като автономните технологии стават все по-сложни. През последните две десетилетия маркетинговото послание на почти всеки автомобилен производител беше колко “спортни” са техните коли, което не трогваше кой знае колко масовите шофьори.

Хората, които не са маниаци на тема автомобили, в последните години се чувставаха по-клаустрофобично благодарение на тесните кокпити, линиите на покрива, подобни на купе дори и при SUV моделите, твърдото окачване и големите колела. Тези коли наистина са супер за каране, но едва ли са идеалните практични семейни превозни средства.

Това със сигурност ще се промени, когато новите технологии позволяват на хората да делегират повече задължения за шофиране на автомобила при скучни многочасови карания по магистрала. Тогава

ще се гледа на пътуването и в различна светлина

- по-скоро като релакс и транспортиране от точка А до Б, а не като добре познатото ни изживяване, наречено шофиране.

Volvo EM90 е нещо, което шведите просто още не са играли. По-малко от три месеца ни делят от дебюта на напълно нов модел в гамата, но вече се знае доста за него. Volvo EM90 е светлина в края на тунела за тези, които смятат, че в бъдеще ще бъдем обречени на електрическия SUV. Глътка свеж въздух ще се появи в позабравения днес сегмент на минивановете!

Не толкова отдавна кола с подобен обем бе въведена в европейското предложение от японците. Хибридният Lexus LM 350h обаче не е краят на тазгодишните изненади, защото през ноември ще се запознаем със следващия представител на този вид.

Известно е, че въпросният автомобил на шведската компания е напълно електрически премиум миниван,

който ще дебютира на 12 ноември 2023 г.

В същия ден ще стартират предварителните продажби за клиенти в Китай. Volvo EM90 ще бъде глобален модел, което означава, че ще стигне и до Европа.

Шведите казват “от гледна точка на маркетинга”, че EM90 ще бъде мобилен скандинавски салон, който не само ще позволява да се пътува спокойно,

но и ще създаде пространство за живот

- почивка, работа, срещи и размисъл. Накратко, това  ще бъде един луксозен MPV автомобил, но с електрическо задвижване.

Китайският концерн Geely, собственик на Volvo, вече предлага такъв автомобил. Това е Zeekr 009, представен в средата на 2022 г. с гигантска CATL батерия с капацитет от цели 140 kWh, която позволява да се изминат над 800 км (според китайските измервания на CLTP). Автомобилът е дълъг 5,2 м с междуосие 3,2 м, а в луксозната му кабина могат да се настанят шест души.

Най-вероятно Volvo EM90 ще прилича на китайския си брат. Zeekr 009 е с мощност 544 к.с., с два двигателя и задвижване 4х4 и в момента е най-бързият сериен миниван в света - ускорява от място до 100 км само за 4,5 секунди. Ще тръгнат ли и шведите по този път? Ще разберем на 12 ноември...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай