Орбан бесен, скочи срещу санкции за Русия

Унгария готова да наложи вето

Орбан бесен, скочи срещу санкции за Русия | StandartNews.com

Унгария ще наложи вето на всякакви санкции на Европейския съюз срещу Русия, засягащи ядрената енергетика, каза днес по държавното радио унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс и БТА.

Украйна призова ЕС да включи руската държавна компания за ядрена енергетика "Росатом" в санкционния си списък, но Унгария, където има построена от Русия атомна електроцентрала, която Будапеща планира да разшири с руска помощ, блокира подобно решение.

Орбан повтори в интервю, че върху санкциите в областта на ядрената енергетика "очевидно трябва да се наложи вето".

"Няма да позволим планът за включване на ядрената енергетика в санкционния списък да се осъществи", каза унгарският премиер и добави: "За това не може да става и дума".

Унгария, която е страна членка на ЕС, неведнъж е критикувала санкциите на блока срещу Русия, въведени заради руската инвазия в Украйна, и казва, че те не успяват сериозно да засегнат Русия, докато създават риск за разрушаване на европейската икономика.

Западът не е въвеждал санкции срещу "Росатом" от началото на войната в Украйна.

Унгарската АЕЦ "Пакш" разполага с четири малки, произведени в Русия реакторa ВВЕР 440 с общ капацитет близо 2000 мегавата, които влизат в експлоатация между 1982 и 1987 г.Тази електроцентрала произвежда близо половината от електроенергията в Унгария и получава ядрено гориво от Русия.Съгласно споразумение с Русия от 2014 г. Унгария планира да разшири АЕЦ "Пакш" с още два произведени в Русия реактора с капацитет 1200 мегавата всеки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай