Опозицията в Украйна вдигна окупацията

Протестиращите продължават да искат оставката на Янукович

Опозицията в Украйна вдигна окупацията | StandartNews.com

Киев. След неколкомесечна блокада украинските протестиращи прекратиха окупацията на киевското кметство и на други административни сгради в украинската столица, предаде Би Би Си. Повече от два месеца те бяха под обсада от демонстрантите, недоволни от решението на президента Виктор Янукович да се откаже от споразумението за асоцииране с ЕС. Властите обещаха да оттеглят обвиненията срещу протестиращите, ако до понеделник освободят всички правителствени сгради. В нделя лидерите на протеста обявиха, че са изпълнили условията на правителството за амнистия. Така освобождаването на ключовите административни сгради в Киев и други градове стана част от споразумението между властите и опозицията за разрешаване на кризисната ситуация. В петък властите освободиха и последните 243-ма арестувани по време на протестите съгласно приетия по-рано този месец Закон за амнистията.

 

Сградата на Киевската градска администрация, която беше сърцето на избухналите през ноември демонстрации, беше предадена на властите чрез символичен документ, подписан от представители на протестиращите, председателя на Градския съвет Владимир Макеенко и посланика на Швейцария в Украйна Кристиан Шененбергер. Макеенко увери, че градските власти нямат никакви претенции и няма да търсят от протестиращите никакви обезщетения за евентуални нанесени щети върху зданието. В нощта срещу неделя бяха вдигнати блокадите и върху сградите на областните съвети в Тeрнополска, Ивано-Франковска, Лвовска и Полтавска области. Нощта в столицата обаче не премина спокойно. На улица "Грушевский" в центъра на столицата пристигнаха багери и техника, които да разбият барикадите. Опозиционните активисти се опитали да блокират работата на багерите. Стигнало се до сблъсъци.

 

Представители на опозицията продължават да призовават за оставка на Виктор Янукович, а за неделя бе насрочена поредната демонстрация на площад "Независимост" в Киев. Депутатът от опозиционната партия "Баткивщина" Арсен Аваков написа в профила си във Фейсбук, че в случай че правителството не изпълни докрай всички ангажименти, протестният щаб си запазва правото да се върне към повторна блокада.

 

Междувременно лидерът на партия УДАР Виталий Кличко обяви, че се отказва от правото си да живее в Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай