Опозицията в Украйна отказа преговори с Янукович

САЩ обмислят санкции срещу Украйна

Опозицията в Украйна отказа преговори с Янукович | StandartNews.com

Киев. Полицията на Украйна беше критикувана от Запада за употребата на сила при справянето с протести, дори преди последните репресии, в които десетки демонстранти бяха ранени в сблъсъци миналата седмица.

Янукович обеща, че властите никога няма да използват сила срещу мирните протести, и призова опозицията да седне за преговори.

"В името на постигането на компромис призовавам опозицията да не отхвърля [преговорите], а не да следват пътя на конфронтацията и ултиматуми", заяви Янукович в изявление в сряда.

Но опозицията, която по-рано изключи всякакви преговори, докато той не е отстранен от правителството и не са наказани полицаи за смачкването на по-малък протест на 30 ноември, обеща да направи всичко, за да свали президента.

"С това, което се случи снощи, Янукович затвори пътя към всякакъв вид компромис", заяви лидерът на опозицията Виталий Кличко на пресконференция, добавяйки, че "е било планирано да има преговори с Янукович. Ние разбираме, че Янукович няма никакво желание да говори с хората и само разбира физическа сила, която той използва срещу протестиращите."

Около 5000 демонстранти бяха на площад Независимост в сряда вечерта, подсилвайки барикадите със сняг и пясъчни торби.

Съединените щати обмислят всякакви политически варианти на реакция към Украйна, включително санкции, след като украинската милиция използва насилие над демонстранти след две седмици протести срещу президента Виктор Янукович, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Вариантите обаче все още се преценяват, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки.

Тя отказа да уточнява за какви санкции се обсъждат. Псаки подчерта, че счита за неприемливи действията на украинските власти срещу демонстрантите и напомни думите на държавния секретар Джон Кери, че тези действия "не отговарят на демократичните норми".

Край Евромайдан вече е издигната 5-метрова барикада.

След опитите за разпръсване на Евромайдан в сряда, демонстрантите се подготвиха значително по-добре за среща със спецчастите. Те издигат нови барикади. На улица Институтская вече има барикада висока пет метра. Освен това всички блокпостове са укрепени със сняг и лед. За издигането на новите барикади на демонстрантите помогна и падналият през изминалата нощ сняг, който беше събиран и изпипван на барикадите.

Шефът на Майкрософт-Украйна обяви, че си взима отпуск, за да подкрепи протестиращите срещу властта.

След като късно в сряда САЩ обявиха, че обмислят санкции срещу Украйна заради насилието срещу демонстранти, американският министър на отбраната Чък Хейгъл предупреди Киев да не използва военна сила срещу протестиращите „по никакъв начин" и призова за сдържаност. В телефонен разговор с украинския си колега Павло Лебедев, Хейгъл също така е подчерта „възможните щети от евентуално участие на военните в разпръсването на демонстрациите", съобщи в изявление говорителят на Пентагона Карл Ууг.

Междувременно в Европейския парламент е внесен проект за резолюция за създаване на нова посредническа мисия на ЕС на най-високо ниво, която да помогне за мирен изход от кризата. Вече стана ясно, че Общността няма да остави Украйна без надзор. Представителят на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън си замина от Киев, където беше на двудневна помирителна мисия. На нейно място обаче пристига външният министър на Литва, като представител на страната председател на ЕС. Самата Аштън го е помолила за това.

Русия пък обяви, че е готова за промишлено сътрудничество с Украйна, независимо от това дали Киев ще реши да създава зона за свободна търговия с ЕС или да участва в Митническия съюз на страните от ОНД. Това увери пред руски журналисти във Вашингтон вицепремиерът на Русия Игор Шувалов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай