Опозицията отказва власт без предсрочни избори в Украйна

Опозицията отказва власт без предсрочни избори в Украйна | StandartNews.com

Киев. Украинската опозиция не прие предложението на президента Виктор Янукович да оглави ново правителство на страната. Опозиционните лидери Арсений Яценюк и Виталий Кличко бяха номинирани от президента за премиер и вицепремиер, но обявиха, че споразумение няма и борбата им за справедливост ще продължи.

Яценюк обяви пред протестиращите в Киев в събота вечер, че по принцип е склонен да приеме предложението, но първо трябва да бъдат изпълнени няколко други условия.

"Ние не отхвърляме предложението, но не го и приемаме. Водим сериозни консултации сред трите опозиционни партии", каза Яценюк. Той допълни, че опозицията ще настоява да бъде подписано споразумението за асоцииране с ЕС и да бъдат освободени политическите затворници, включително Юлия Тимошенко. Кличко заяви, че опозицията продължава да настоява за предсрочни президентски избори.

В нощта срещу неделя демонстранти атакуваха сградата "Украински дом" в Киев, където се намираха 200 представители на специалните части "Беркут". След неколкочасов щурм силите на реда се измъкнаха през страничен изход, без да се стига до тежки инциденти.

Украинската опозиция отмени планирания в Киев митинг, наречен "народно събрание", се казва в съобщение на партията "Баткившчина". В съобщението се обяснява, че "днес на Майдана е ден на траур", затова няма да традиционната за неделните дни демонстрация няма да се състои. Днес бе сбогуването със загиналия активист Михаил Жизневски. В 13 часа местно време в Михайловския събор започна панихида, а по същото време на площада - молебен. Ковчегът на покойния бе пренесен по улиците на Киев, а събралите се хора го изпратиха с викове "Герой".

Местните власти в няколко украински региона пък започнаха да забраняват управляващата Партия на регионите на президента Виктор Янукович, сградите на 8 областни администрации са превзети от протестиращи. На няколко места се създават народни съвети и се забранява дейността на управляващата партия, както и на Комунистическата партия на Украйна като противоречащи на украинските национални интереси.

Областният съвет на Тернопол реши на територията на района да се забрани дейността на Партията на регионите и на компартията като израз на неприемането им сред политическите организации заради отговорността им за кръвопролитието в Киев. Съветът създаде и областен изпълнителен комитет и гласува недоверие на председателя на областната администрация Валентин Хоптян. Също на 25 януари бе призната Народната Рада - своеобразният парламент на протеста в центъра на Киев, като орган, упълномощен да представлява интересите на народа на Украйна в Тернополска област. Депутатите забраниха и провеждането на мероприятия с участието на армията, министерството на вътрешните работи и другите правоохранителни органи с използване на специални средства, оръжие и военна техника, насочени срещу гражданите, провеждащи мирни събирания.

Символиката и дейността на Партията на регионите и на компартията бяха забранени от областния съвет на Ивано-Франковск. На извънредна сесия в събота депутатите се позоваха на закона за местното самоуправление и обясниха, че "тези символи и действия противоречат на националните интереси и нарушават правата и свободите на гражданите на Украйна". В решението се допълва, че трябва да се поиска и отнемане на съдебната регистрация за района на областта на двете партии.

В Лвов местните депутати също признават Народната Рада на Украйна, основана на 19 януари, и създадоха изпълнителен комитет, на който делегираха пълномощията, които досега имаше областната администрация.

Отменят спорните закони за демонстрации

Депутатът от управляващата Партия на регионите Николай Рудковский внесе законопроект за отмяна на законите, приети на 16 януари, и станали една от причините за засилване на напрежението между властта и опозицията. Това съобщава Върховната Рада на своя официален сайт. Законопроектът е внесен на 25 януари, а текстът му не е поместен.
На въпросната дата украинският парламент прие пакет от закони срещу противниците на действащата власт, които получиха прозвището "драконовски". Законите, подкрепени от Партия на регионите и КПУ, предвиждат наказателна отговорност за клевета, по-голяма за организиране на безредици, участие в масови акции и неизпълнение на полицейско разпореждане, възможност за досъдебно блокиране на сайтове на основание на "експертни решения", по-тежки правила за покупката на sim карти и др. Приемането на законите стана една от причините на протестите в центъра на Киев на 19 януари да се съберат неколкостотин хиляди души.

Прогониха "Беркут" от щаб след обсада и "Молотов"

Сградата на т. нар. Украински дом в Киев, използвана като щаб от частите за борба с безредиците, бе атакувана от протестиращите, час след като опозиционните лидери обявиха, че не са постигнали споразумение с президента Виктор Янукович в събота вечерта.

Протестиращите счупиха прозорци и хвърляха вътре коктейли "Молотов" и пиратки, а служителите на реда им отговаряха със зашеметяващи гранати и водни струи. По това време в сградата са се намирали около 200 представители на силите за сигурност. През нощта демонстранти изпочупиха стъклата на прозорците на Украинския дом и се опитаха да разбият входната врата. После започнаха преговори с укрепилите се вътре полицаи да излязат. След продължилото около три часа противопоставяне, по време на което постъпваше противоречива информация, накрая бойците от "Беркут" излязоха през един от страничните изходи.

Според съобщение на украинското вътрешно министерство целта на атаката на радикално настроените активисти е била да вземат полицаи за заложници, за да ги ползват като разменна монета за освобождаването на арестувани демонстранти. Властите са взели решение да изтеглят силите на реда от сградата, за да позволят продължаване на преговорите с цел уреждане на конфликта по мирен път.

Засилена охрана на АЕЦ

Охраната на атомните електроцентрали в Украйна е била засилена заради протестите, съобщи министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост Едуард Ставицкий.

"В съответствие със законодателството на Украйна, подразделенията за физическа защита на АЕЦ и подразделенията на вътрешни войски обезпечават сигурността на функциониране на атомните електроцентрали", посочи министърът. "Ядрените централи (15 реактора) вече са преведени не на усилен, а на специален режим за охрана", уточни той.
Ставицкий допълни, че противоправни действия срещу ядрени електроцентрали не са установени.

Според президента: Наемни бойци безчинстват из центъра на столицата

Към радикалните действия в Киев са съпричастни наемници от чужбина, които по-рано участвали в бойни действия зад граница. Това обяви украинският президент Виктор Янукович на среща с представители на обществени и църковни организации. "Към тези действия са се присъединили не само украинци, но и много хора от други страни. Те са участвали в различни бойни действия, регионални, и са обявени за международно издирване", каза Янукович. "Крият се в завзетите сгради. Знаем, че там има оръжие", добави той. Президентът съобщи, че правоохранителните органи по границите не пуснали в страната много чужденци, които искали да влязат в Украйна именно с цел да участват в тези радикални действия. "Сред задържаните има много радикалисти, много престъпници", добави Янукович. Той отбеляза, че участието на чужденци с бойна подготовка в акциите заплашва не само жителите на Киев, но и цялата страна.

Версията за участието на подготвени бойци в безредиците в украинската столица изложи по-рано и депутатът от управляващата Партия на регионите Олег Царьов. На своята страница във Фейсбук той написа: "Мои приятели - колеги от руската Държавна дума, току-що се завърнаха от Сирия. Обадиха ми се и казаха, че по данни на шефа на сирийските спецслужби до края на миналата година в Сирия са се намирали около 350 украински наемници. Част от тях започнали да се връщат в Украйна преди стълкновенията на улица "Грушевский".

В същото време Интерфакс съобщи, че тримата протестиращи и сътрудник на киевската милиция били убити с оръжие, приспособено за стрелба с ловни патрони и едри сачми. "От проведените следствени и процесуални действия в това число и съдебно-балистични експертизи, следствието напълно изключва възможността такова оръжие да е използвано от спецчастите", казва шефът на градската прокуратура Александър Харпов.

От Бога: Папата зове към край на насилието

Папа Франциск призова да се сложи край на насилието в Украйна и да се започне диалог между правителството и протестиращите в неделната си молитва на площад "Свети Петър" във Ватикана, съобщи Ройтерс.

"Бих искал да се води конструктивен диалог между институциите и гражданското общество и без употреба на сила, в сърцата на всички да вземат връх мирът и стремежът за постигане на общото благо", каза светият отец пред събралото се множество. "В молитвите си аз съм близо до Украйна и особено до хората, които са загубили живота си или техни близки", допълни папата.

Неделното обръщение на папата бе белязано с лек инцидент, при който пострадаха два бели гълъба на мира, пуснати от деца, стоящи до светия отец, съобщава АП. Двете птици били пуснати от прозорец на Апостолическия дворец, но малко след това били нападнати от чайка и голяма черна врана. Двете птици по-късно успели да се освободят, но загубили доста от перата си.

Ромпой пак предлага подпис на споразумението

Председателят на Европейският съвет Херман ван Ромпой осъди употребата на сила и жестокост от страна на украинските власти срещу демонстрантите. По думите му Европейският съюз остава готов да подпише споразумението за асоцииране с Киев. Той изрази категорична позиция, че всички виновни за случващото се в Украйна трябва да понесат своята отговорност.

"Последните ограничения на основните свободи, включително свободата на изразяване, свободата на събранията и свободата на пресата, няма да разрешат кризата", каза Ромпой. Според него те могат само допълнително да дестабилизират страната. Очаква се тази седмица върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън да посети Украйна заедно с делегация от Европейския парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай