Опълченец се взриви под танк в Украйна

Опълченец се взриви под танк в Украйна | StandartNews.com

Луганск. В сраженията със силоваците на правителството в Киев опълченците в Югоизточна Украйна започнаха да проявяват пълно себеотрицание. 54-годишният казак от Краснодар Александър Скрябин се е хвърлил под украински танк и се е самовзривил в сражението до селището Изварино в Луганска област, за да спре движението на украинските военни и да спаси другарите си. Свидетел на подвига му станал негов добър приятел, който бил ранен в битката, съобщава Нюзру. Град Луганск се намира под непрекъснат обстрел на украинската армия. Жертвите, включително сред мирните жители, нарастват. Осколки от снаряд убиха вчера двама души в маршрутно такси в Луганск и раниха други четирима от пътниците, които са закарани в болница.

Междувременно президентът на Украйна Петро Порошенко предложи следващите преговори на контактната международна група за кризата в Източна Украйна да се проведат в Святогорск в Донецка област. Там опълченците са предприели вчера 12 атаки срещу правителствените сили.

Президентът Порошенко отказва да преговаря с опълченците, докато те не сложат оръжие. Министърът на отбраната на Украйна Валерий Гелетей също заяви, че Киев няма да преговаря с проруските бунтовници за условията на възможното примирие, докато те не се разоръжат напълно, предаде АФП. Порошенко одобри план за специална операция в Донецк и Луганск. Заместник-секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Михайло Ковал каза, че планът "предвижда всички етапи за освобождаване на нашите земи от тези хора, които дестабилизират обстановката там". Той заяви, че с възобновяването на активната фаза на силовата операция в Източна Украйна "фактически цялата граница (с Русия) е била затворена за възможно внасяне на тежко въоръжение.

БГ капитан учил батальони

Капитан от резерва на българските въоръжени сили обучавал бойците от украинските батальони "Днепър" и "Донбас", твърди главният редактор на изданието Цензор.НЕТ Юрий Бутусов. Журналистът разказва в профила си във Фейсбук, че кап. Калин Димитров два пъти идвал в Украйна. Той бил инструктор на оръжейните академии "Зигзауер" и "Хеклер и Кох", бил водещ български експерт по боева подготовка и въоръжение на спецчасти и бил обещал да даде живота си за Украйна.

Америка прати бронежилетки

В Киев пристигнаха 2 000 бронежилетки "Интерсептор", предоставени на Украйна от САЩ, предаде Обозреватель, позовавайки се на данни от US посолството в Киев. Този модел жилетки е същият, който беше използван от американските войски в Ирак и Афганистан.

Норвегия не може да е алтернатива

Норвегия "не може да замени Русия" като газов доставчик за Европа в дългосрочен план, заяви шефът на Статойл, но допълни, че компанията му все пак е готова да увеличи доставките си в краткосрочен план.
"Едно нещо е ясно - в краткосрочен план можем да увеличим нашите обеми и да компенсираме дисфункциите", заяви Хелге Лунд пред германския в. "Зюддойче Цайтунг". "Но Норвегия не може да замени Русия и Газпром в дългосрочен план, още повече, че нуждите в много европейски страни нарастват", каза още той. На фона на кризата в Украйна и след като Москва спря газа за Киев миналия месец Норвегия, която е голям производител на хидрогорива, многократно предложи своите услуги. Руските природни ресурси "са важни за целия свят", каза Лунд. "Но също така е ясно, че Русия трябва да внимава. Пазарът на енергия и на суровини се основава на доверието", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай