Огън и лед по милицията

Неуспешен щурм на кметството и Майдана, "Беркут" се оттеглиха, ближат рани

Огън и лед по милицията | StandartNews.com

Киев. Маркучи с ледена вода и запалителни бомби станаха основните оръжия на протестиращите в Киев в нощта срещу сряда, след като милицията се опита да разпръсне демонстрацията на Площада на независимостта и да освободи от окупация сградата на киевското кметство.

Ожесточена борба между двата лагера избухна след полунощ, на фона на смразяващи температури в Киев, достигащи -13 градуса. Около 01,00 ч сутринта спецчастите на милицията "Беркут" започнали настъпление към кметството, което от миналата седмица е окупирано от протестиращите и е превърнато в техен щаб и полева болница. Силите за сигурност обаче били посрещнати от отбраняващи се демонстранти. Протестиращите хвърлили коктейл "Молотов" по един от автобусите на спецчастите и го подпалили. Други демонстранти използвали маркуч, за да обстрелват с ледена вода милиционерите. След известно време частите на милицията започнали да се оттеглят и прекратили опита за превземане на сградата.

Напрежение имаше и на Площада на независимостта, където в ранните сутрешни часове милицията започна настъпление.
Около полунощ представител на властите в Киев прочете пред събралото се множество съдебно решение за забрана на масовите протести в центъра на града, след което пристигнаха няколкостотин бойци от специалните части "Гепард" и "Беркут" и застанаха пред барикадите.

Служителите на реда рушаха барикади и палатки, а протестиращите се наредиха в жива верига, за да им попречат. Оправданието бе, че се опитват да разчистят улиците и да ги отворят за движение на автомобили. Десетина души са били арестувани, съобщават украинските медии. Съобщава се и за бой над протестиращи. В същото време свещеници на площада редяха молитви, а поп звездата Руслана призоваваше "Не ни наранявайте!" от сцената. Група протестиращи вдигнаха мобилните си телефони над главите си като свещи и изпяха националния химн. В знак на солидарност към площада се стекоха още протестиращи и в крайна сметка принудиха милиционерите да се изтеглят. Според телевизия Канал 5 към 06,15 ч местно време на площада е имало около 15 000 протестиращи. Акцията е приключила около 7 сутринта, съобщават украинските медии. Оттеглянето на милицията било посрещнато с еуфория.

"Още не сме спечелили войната, но решително спечелихме тази битка", заяви след това Антон Кулик, един от протестиращите. "Властите са в паника. Ще продължим да се борим за страната си", допълни той.

US топ дипломат раздава бисквити на Майдана

Помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд се приседини към протестиращите на киевския площад "Независимост" вчера, съобщи "Интерфакс".

Придружена от американския посланик в Украйна Джефри Пиат Виктория Нюланд почерпи демонстрантите с бисквити и хлебчета, като предложи и на силите на реда. Американският дипломат бе посрещната с възгласи и викове "Бог да те благослови!"

Малко по-рано САЩ изразиха възмущението си от намесата на органите на реда, които използваха сила, за да разгонят събралите се на площада. "Вашингтон е отвратен от решението на украинските власти да отвърнат на мирните демонстрации с булдозери и сила вместо с респект към демократичните права и човешкото достойнство", посочи държавният секретар Джон Кери. Този отговор не е нито приемлив, нито добър за демокрацията, добави той.

Патриархът предупреди за гражданска война

Украинският патриарх Филарет предупреди вчера за опасността от гражданска война в Украйна, призовавайки властите да прекратят насилието и да подпишат договора за асоцииране с Европейския съюз, предаде АФП.

"Насилието може да доведе единствено до радикализиране на протеста и до голям граждански конфликт", каза главата на Украинската православна църква. "За да излезем от кризата, е необходимо да се започне бързо диалог на високо равнище между представители на властите, на опозицията и на гражданското общество", добави той, като настоя за мораториум върху насилствените действия.

По думите му най-приемливият начин за излизане от кризата е бързото приключване на преговорите и подписването на споразумението за асоцииране с ЕС.

84-годишният Филарет оглави Украинската православна църква след отделянето й от Московската патриаршия в началото на 90-те години на миналия век.

Литва и Швеция искат обяснения

Министерствата на външните работи на Литва и Швеция привикаха украинските посланици във Вилнюс и Стокхолм във връзка с последните събития в Киев. Това обяви във Туитър пресаташето на полското външно министерство Марчин Войцеховски. По-рано поляците привикаха украинския посланик във Варшава Маркиян Малски, за да изразят безпокойството си от използването на сила при разпръскването на протеста в Киев.

В същото време премиерът на Полша Доналд Туск заяви, че събитията в Украйна трябва да бъдат първа и главна тема на предстоящото заседание на Съвета на Европа. "Въпросът не е само в това да дадем оценка, но и да намерим изход от ситуацията в Украйна", каза Туск и добави, че "събитията от миналата нощ раждат безпокойство".

Азаров се пазари с ЕС за 20 млрд. евро

Украинският президент Микола Азаров предложи разрешаване на проблемите със споразумението за асоцииране с ЕС срещу 20 милиарда евро, съобщи АПФ.

"Ние предлагаме да се реши въпросът с финансова помощ за Украйна. Определили сме приблизителната й стойност и това са 20 млрд. евро", каза Азаров на министерски съвет, уточнявайки, че става въпрос за инвестиции, а не за пари от европейския бюджет.

Азаров съобщи още, че на срещата този месец в Москва няма да бъде повдиган въпросът за Митническия съюз. "Ние подготвяме редица документи за срещата на междуправителствената комисия Русия-Украйна, която ще се състои на 17 декември, но искам да сложа незабавно край на спекулациите и да кажа, че на тази среща няма да се водят разговори за митническия съюз", подчерта украинският премиер.

Европейската комисия обаче не прие предложението на Азаров. Комисията изключва смекчаване на условията за асоцииране с Украйна или предоставяне на финансови компенсации, заяви говорителят на ЕК Оливие Байи.
"Споразумението за асоцииране е споразумение за сближаване, процъфтяване и инвестиции. То не включва никакви компенсации и ние не приемане никаква игра с числа", добави той. Говорителят изключи също възможността ЕС да промени изискванията си към Украйна, включително за освобождаване на Юлия Тимошенко.

Ащън възмутена от боя над протестиращи

Външната министърка на ЕС Катрин Ащън изрази възмущение от насилието над демонстранти на Площада на независимостта в Киев, което стана само часове след като тя посети мястото.

Ащън пристигна на площада около 20 ч във вторник и разговаря с протестиращите. Преди това тя проведе тричасова среща с президента Виктор Янукович.

"Бях сред вас на площада миналата вечер и съм впечатлена от решителността, с която украинците демонстрират за европейската перспектива на страната си. Няколко часа по-късно обаче с тъга наблюдавах как полицията използваше сила, за да премахне мирни хора от центъра на Киев.", написа Ащън в Туитър вчера. "Заклеймявам употребата на сила и насилието - това не може да бъде отговор на мирните демонстрации", заяви още тя. По-рано тя посочи, че Янукович е потвърдил желанието си за асоцииране с ЕС, но че след случилото се миналата вечер политическият диалог ще стане още по-труден.

Кличко: Няма компромиси с главорези и диктатори

С опита си за втори път да разпръсне проевропейския протест в Украйна президентът Виктор Янукович си затвори пътя за всякакви компромиси, за каквито призоваваха някои политици и общественици. Това заяви лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко, цитиран от в. "Украинска правда". "Компромиси главорези и диктатори не може да се правят. От тях трябва да се избавяме и днес въпрос номер едно е оставката на Янукович и цялата негова прогнила власт", подчерта Кличко. "Сега ще е странно да чуваме за някакви компромиси като технически правителства или промяна на конституцията. Всичко това ще е манипулация и игра в полза на Янукович и за запазването на неговата власт. Главното зло е Янукович, всичко останало произтича от това", добави той.

Янукович получавал съвети отвън

Украинският президент Виктор Янукович получава съвети от външни сили, които не отчитат местните реалности. Това предположение изрази политологът Виталий Бала. "Те може би не схващат, че не става дума за конфликт между опозиция и власт, а за истинско народно протестно движение, което не може да бъде унищожено чрез щурм на Майдана", каза Бала пред "Независимая газета".

За разлика от оранжевата революция през 2004 г., днес опозиционните политици не използват протестите за постигане на политически цели, а "напротив - обществото използва опозицията за решаване на всеобхватната криза - политическа, икономическа и социална".

Сравниха ги със запорожки казаци

Участниците в киевските протести напомнят запорожките казаци от времето на Тарас Булба и анархистите на татко Махно, отбелязва в. "Комсомолская правда". "И нещата не опират до колоритните персонажи с казашки носии - въпросът е, че във виковете "Вън! Вън!" току се долавя отзвук от времената, когато всеки е правел, каквото си ще", пише всекидневникът. Едни тичат да събарят Ленин от пиедестала. Други изкъртват паважа, за да замерват с камъни милицията. Трети ръкопляскат на Руслана или на дъщерята на опозиционера Яценюк, която пее страхотно фалшиво, но е решила да започне естрадна кариера точно на Майдана. Никой не ще да отговаря за нищо.

Украйна все пак ще се присъедини

Усилията на Евросъюза по интегрирането на бившите съветски републики - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдавия и, разбира се, Украйна, се провалиха. Такова мнение изказват западните издания, отразяващи ситуацията в Киев. В. "Уол Стрийт Джърнъл" посочва три пункта, които не помагат да сближаването на тези страни с ЕС: нежеланието им за провеждане на кардинални реформи, нежеланието на ЕС да ги направи пълноправни членове и желанието на руските власти да запазят влиянието си върху тези страни.

Американските журналисти си обясняват отказа на Украйна да подпише договор за асоцииране с ЕС с тайнственото предложение на руския президент Владимир Путин към Виктор Янукович. Възможно е Кремъл да е обещал на Украйна извънреден кредит и по-евтин газ, коментира "Уол Стрийт Джърнъл".

Има и такива американски издания обаче, които са изпълнени с оптимизъм - все някога Украйна ще стане част от Европа. Москва може би ще загуби битката на Майдан, посочва в. "Ю Ес Ей Тудей". Години под ръководството на Путин Кремъл следваше политика на "ресъветизация", насочена към създаването на постиндустриална империя, като досега това му се отдаваше почти без съпротива, отбелязва авторът на статията. Новите украински революционери обаче показаха, че виждат бъдещето на Украйна свободно и прозападно, смята вестникът.

И въобще Русия след "ерата Путин" ще последва Украйна, "ако не се изолира и не се превърне в полуподвижен империалистически реликтен вид", пише Збигнев Бжежински, политологът и бивш съветник на президентите на САЩ Джон Кенеди и Линдън Джонсън, за "Файненшъл Таймс". Той добавя, че 20 г. независимост от Русия и опитът на западните съседи, увеличаващи връзките си с Европа, помагат за формирането на нов начин на мислене на украинците. Бжежински също така коментира следното за Русия: "Днешната Русия не е в положение да прави силова реставрация на старата империя. Тя е прекалено слаба, прекалено уморена и прекалено бедна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай