ОБЗОР: Новото правителство на Украйна

Сред министрите в кабинета може да бъде и певицата Руслана

ОБЗОР: Новото правителство на Украйна | StandartNews.com

Киев. Новото правителство на Украйна трябва да бъде обявено в четвъртък. Най-вероятното име, което се спряга за премиерския пост, е това на Арсений Яценюк, а сред министрите в кабинета може да бъде и певицата Руслана, съобщава РБК.

 

"Европа е готова да предостави финансова помощ на Украйна, но само след формирането на правителството. Затова не трябва да има никакви тайни преговори за създаването му. В новото правителство трябва да бъдат хора от Майдана, като активиста Игор Луценко, певицата Руслана, д-р Олег Мусий, вицепрезидент на Югоизточноевропейския медицински форум (ЮЕМФ) от Украйна, и ректора на Киево-Могилянската академия Сергей Квит. Това са хора, свързани с победата. Кабинетът не трябва да бъде съставен от олигарси и хора, които са били на власт от 2010 година насам", заяви лидерът на партия "Баткивщина" Яценюк от трибуната на Върховната Рада. По-рано лидерът на "Свобода" Олег Тягнибок каза, че новото правителство ще събере много от членовете на обществото.

 


Първоначално се очакваше правителството на националното доверие да бъде гласувано днес. Председателят на Върховната Рада и и.д. президент Олександър Турчинов, който получи правомощия да подписва закони, възложи на депутатите в четвъртък да бъде сформиран и гласуван съставът на новия кабинет, предаде ИТАР-ТАСС. "Ако трябва, проведете консултации и през нощта, но в четвъртък правителството трябва да се гласува", каза той в парламента. Съгласно конституцията от 2004 г., към която страната се върна в неделя, парламентарното мнозинство съставя правителство.

 


Ръководителите на специалната делегация на ЕП, която се завърна от Украйна, очакват за премиер да бъде назначен Яценюк, предаде УНИАН. Това стана ясно от пресконференция в Страсбург, в която взеха участие председателят на комисията за външна политика към ЕП Елмар Брок и заместник-председателят на делегацията Ана Гомеш. Въз основа на срещите и разговорите, които са провели в Киев, те заявиха, че новият украински премиер вероятно ще бъде Яценюк.
В същото време представители на Евромайдана формулираха исканията си към бъдещите членове на правителството. От т.нар. Кръг на народното доверие на Майдана в него не могат да попаднат хора, ръководили органи на изпълнителната власт или работещи в администрацията на президента от 2010 г. насам. Освен това се предлага на ръководни постове в правителството такива от списъка на стоте най-богати хора в Украйна.

 

Свалиха петолъчката от върха на парламента


Звездата от времето на СССР беше свалена от пилона на купола на Върховната Рада в Киев, предаде ИТАР-ТАСС. Съветската звезда бе премахната със съгласието на парламентарното ръководство, съобщи Руслан Кошулински, зам.-председател на украинския парламент. Освен това националистическата партия "Свобода" издигна на входа в парламента на Украйна своето знаме в червено и черно, посочва ИТАР-ТАСС.

 


Междувременно тв каналът Евронюз премахна от акаунта си във Фейсбук снимката на Паметника на Съветската армия в София, боядисан в цветовете на украинското знаме. Фотосът бе поставен в понеделник вечерта, но това доведе до появата на десетки възмутени коментари. Чрез акаунта си в социалната мрежа руското външно министерство окачестви публикуването на снимката като "прекалено". Скоро след това фотографията бе махната, като на нейно място се появи неутрален градски пейзаж с логото на телевизията.

 

Видяха политически Чернобил


Лидерът на руските комунисти Генадий Зюганов изрази безпокойство за сигурността на атомните електроцентрали в Украйна, където според него е избухнал "политически Чернобил", предаде ИТАР-ТАСС. "В Украйна работят пет атомни централи, това са 15 ядрени реактора, които изискват уникално управление, операторите се подготвят минимум 10 години и там е необходима свръхнадеждна охрана. При сегашните условия, когато силовите ведомства се разпръснаха, там няма надеждна защита и в близко време не може да има такава", заяви Зюганов. Той призова за съвместно разработване на предпазни мерки от руски и европейски специалисти, "тъй като става въпрос за сигурността не само на Украйна, но и на Русия и Беларус". Според него "по същество е рухнала цялата вертикала на властта".

 

Кличко се кандидатира за президентския пост


Виталий Кличко обяви, че ще се кандидатира за президент в предсрочните президентски избори в Украйна."Аз ще се кандидатирам за поста на президент на Украйна, защото твърдо вярвам, че правилата на играта в Украйна трябва да се променят". Това заяви световният шампион по бокс за професионалисти, превърнал се в политик в хода на протестите срещу режима на президента Виктор Янушевич. В събота доминираната вече от опозицията Върховна pада започна да преразглежда наследството на Янукович и временно за президент бе назначен новият председател на парламента Александър Турчинов. Опозицията мотивира решението си с факта, че с бягството си Янукович сам се е отказал от поста си. Юлия Тимошенко, която след освобождаването й от затвора преди 4 дни заяви, че ще участва в изборите, по късно каза, че няма да се състезава за поста. Тя съобщи, че скоро ще замине на лечение в Германия, което не можа да направи, докато беше в затвора.

 

Бойна готовност на руската армия в Крим


Отцепване от Украйна на рускоговорящите югоизточни региони е една от най-големите тревоги на новата власт в Киев. Сепаратистките настроения в Крим и още няколко района ескалират след свалянето на проруския президент Виктор Янукович, а руският президент Владимир Путин още пази мълчание за събитията в Украйна. В същото време експерти коментират, че Русия вече може да е привела армията в бойна готовност и да се опита да анексира Крим.
Последните мрачни твърдения са на бившия съветник в Кремъл Андрей Иларионов, според когото руският президент Владимир Путин е бесен на случващото се в Украйна. По думите на Иларионов, Путин ще пренебрегне призивите на запада да не изпраща войски в Украйна и вече е наредил привеждане в готовност на някои части. Според Иларионов се готви "руски аншлуз на Севастопол, който ще се случи до една, най-много три седмици".

 


Руските части на полуострова са поставени в повишена бойна готовност, твърди и в. "Независимая газета". Микола Ривенко от партията "Руски блок" заявява пред вестника, че постове с бронетранспортьори - вероятно на вътрешните войски, запречват пътища, водещи към Крим, не допускат там коли от други области, проверяват документите на всички и ограничават влизането на хора от други области, най-вече от Западна Украйна.
По-рано Иларионов предупреди, че Москва може би иска да поеме контрола над Крим, Луганск и вероятно района на Суми, където преобладава руско население.

 


Опасността от разцепване на Украйна тревожи и временния президент Олександър Турчинов. Днес Турчинов каза, че ще се срещне с представители на органите на реда, за да бъде обсъден рискът от сепаратизъм в региони с голямо етническо руско население. Сепаратизмът е "сериозна заплаха", предупреди Турчинов.

 


Руският външен министър Сергей Лавров пък заяви днес, че засега Русия ще продължи политиката си на ненамеса и няма да праща войски в Украйна. Изходът обаче зависи от решението на президента Владимир Путин, който досега пази мълчание, коментира в. "Дейли мейл".

 


Междувременно в проруските региони продължиха демонстрациите срещу опозицията, завзела властта в Киев. Градският съвет на Севастопол назначи за кмет руския гражданин Алексей Чалий на извънредна сесия в понеделник вечер. Това стана, след като предишният градоначалник подаде оставка при протестите, а проруски демонстранти смениха украинския флаг близо до кметството с руско знаме.

 

Янукович на съд в Хага, като го хванат


Украинският парламент гласува да бъде предаден на Международния наказателен съд в Хага избягалият президент Виктор Янукович, за да бъде съден за "сериозни престъпления". Предаването ще стане, след като той бъде заловен. Резолюцията, подкрепена с голямо мнозинство, свързва Янукович с полицейското насилие срещу протестиращите. От насилието загинаха над стотина украинци, както и граждани на други държави, напомня Ройтерс. Властите издирват и бившия вътрешен министър Виталий Захарченко и бившия главен прокурор Виктор Пшонка, които също ще бъдат изпратени в Хага. Международният наказателен съд не е получил искане от властите на Украйна за разследване на събитията, довели до свалянето на президента Виктор Янукович", съобщи говорител на съда в Хага. Ако от съда бъде поискано такова разследване, той ще реши дали да го започне, обясни говорителят.

 

ЕС и МВФ уговарят кредити


Европейският съюз и Международния валутен фонд работят усилено за договарянето на кредити за Украйна. Това заяви външната министърка на ЕС Катрин Ащън. Обсъжда се съчетаване на краткосрочни заеми и дългосрочни кредити, изтъкна тя. По думите й в ЕС се търсят начини как да се помогне на Киев да преодолее икономическите предизвикателства. Междувременно според нея Украйна трябва да реши въпроса със съставянето на ново правителство. "След това трябва да бъде разработен план за решаване на икономическите въпроси, за да можем да определим каква помощ е най-добре да предоставим на Украйна", пояснява тя. По-рано еврокомисарят по бюджета Януш Левандовски посочи, че ЕС е готов да предостави финансова помощ на Украйна в размер на 1 милиард евро при условие, че страната съгласува реформи с МВФ. Според Левандовски украинските власти трябва бързо да започнат преговори с МВФ. "Ако това се случи, първият транш от помощта може да бъде договорен още през март", каза той.

 

САЩ: Президентът е свален законно


Украинският президент Виктор Янукович е изгубил легитимност и парламентът на страната е взел правилно решение да го отстрани от длъжност, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Дженифър Псаки. Псаки подчерта, че САЩ подкрепят решението на Върховната рада за назначаване на ново ръководство на страната при "липсата на лидерство", след като Янукович напусна Киев. Украинският парламент бе принуден да предприеме тези стъпки в отговор на действията на Янукович, добави тя.

 

Запалиха дома на комунист


Неизвестни щурмуваха и подпалиха имот на лидера на Комунистическата партия на Украйна Пьотр Симоненко в Гостомел, Киевска област. По-късно украинската агенция УНИАН уточни, че изгорялата постройка е на сина на Симоненко. "Те не откриха в къщата никакви ценности, затова домъкнаха отнякъде коктейли "Молотов". Или ще я взривят, или ще я подпалят, защото са ядосани от това, че не са открили плячка", заяви съпругата на Симоненко Оксана. По информация на пресслужбата на Комунистическата партия на Украйна нападателите са били представили като "бойци за самоотбрана на Майдана".

 

Олигарсите се покриха


Освен Янукович, за когото днес излезе информация, че де факто нито една институция в Украйна не го издирва, е неизвестно и къде се намират олигарси, близки до бившия президент. Сред тях са синът му Олександър и Сергий Курченко, собственик на енергиен концерн, писа изданието "РБК дейли". Бизнес изданието изрежда и други украински бизнесмени, споменавани като близки до Янукович. Изброява и компании, влизащи в империята на сина му Олександър според сп. "Форбс Украина", изчислило, че активите на Янукович-младши са общо 510 млн. долара. По данни на сп. "Кореспондент" Сергий Курченко е натрупал 2,4 млрд. долара, но самият той признава 400 млн. В неделя неизвестни се опитаха да подпалят киевската къща на Олександър Янукович, припомня "РБК дейли".

 

Простреляли ексшефа на администрацията


Бившият шеф на президентската администрация на Украйна Андрий Клюев, който според новите украински власти се укрива заедно със сваления президент Виктор Янукович, е прострелян в крака, съобщи говорителят му Артьом Петренко, цитиран от Ройтерс.


Петренко заяви, че "доверен източник" му казал, че по Клюев било стреляно два пъти и той бил ранен, но животът му не бил в опасност.

 


Петренко уточни, че не е разговарял със самия Клюев и не знае къде е той. Той добави, че не му е известно дали Клюев е с Янукович, който в петък избяга от Киев. По-рано днес украинската агенция УНИАН съобщи, че Андрий Клюев е подал оставка. Както заявил самият Клюев пред УНИАН, той доброволно написал молбата си за оставка и се срещнал с Виктор Янукович в Крим, за да му я връчи лично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай