Обрат в Газа! Палестинци вече протестират срещу Хамас

Виждаме все повече критики, изразявани публично от жителите на Газа срещу терористичната организация "Хамас"

Обрат в Газа! Палестинци вече протестират срещу Хамас | StandartNews.com

Източник: Асошиейтед прес

Няколкостотин палестинци, евакуиращи се от Хан Юнис, скандираха "Долу Хамас" вчера, на видеоклип, публикуван в социалните мрежи от израелските власти в момент, когато пукнатините в контрола на терористичната групировка върху ивицата Газа продължават да се увеличават, предаде израелската новинарска агенция Тазпит прес сървис (ТПС).

Записът беше разпространен от Координацията на правителствените дейности в териториите (COGAT) - звено под шапката на израелското министерство на отбраната, което координира гражданските въпроси между израелското правителство, армията, международните организации и палестинската власт.

"Ексклузивни кадри: голям брой жители на Газа се евакуират в защитена хуманитарна зона, скандирайки "Долу Хамас". Видеозаписът е бил направен в новия коридор в западната част на Хан Юнис, осигуряващ на жителите на Газа достъп до хуманитарната зона Ал Мууаси", написаха от COGAT в Х.

Според представителя на звеното генерал-майор Расан Аиян "през последните дни виждаме все повече и повече доказателства за критики, изразявани публично от жителите на Газа срещу терористичната организация "Хамас". Жителите на ивицата Газа с право предпочитат своето собствено благополучие и безопасността на децата си пред продължаващото засилване на бойците на "Хамас" и терористичните дейности, които вредят на тях и бъдещето им."

Публичното противопоставяне срещу "Хамас" в Газа - нещо, смятано някога за немислимо - идва след подобни инциденти през последните дни.

Както ТПС вече съобщи в сряда, протестиращи палестинци в Дейр ал Балах, включително много деца, призоваха терористичната групировка да освободи израелските заложници и да прекрати войната, за да може те да се върнат по домовете си в Северна Газа. Пред Болницата на мъчениците от Ал Акса в Дейр ал Балах, деца държаха бели листчета хартия с надпис "Да на връщането на заложниците" и изразяващи желание да се върнат по домовете си в Джабалия и Бейт Лахия, в северната част на ивицата.

Този протест се състоя един ден след друга малка демонстрация срещу "Хамас" в град Рафах в Южна Газа. На видеоклипове, разпространяващи се в социалните мрежи, палестинци проклинат "Хамас" и "силния човек" в Газа Яхия Синуар, който организира масовото убийство на 7 октомври на израелци, живеещи близо до границата с ивицата.

Въпреки че няма организирана опозиция срещу Хамас, поддържаната от Иран терористична организация е разположила през последните дни представители на контролираните от нея сили за сигурност в бежански центрове, училища и други места през последните дни, за да предотврати подобни протести.

Най-малко 1200 души бяха убити при атаките на "Хамас" срещу израелски общности близо до границата с Газа на 7 октомври. В момента "Хамас" държи 136 мъже, жени, деца и войници в плен в Газа. Няколко души остават в неизвестност, докато израелските власти продължават да идентифицират тела и да търсят човешки останки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай