Novavax: Ваксината ни е над 90% ефективна

Изследването включва близо 30 хил. доброволци в САЩ и Мексико

Novavax: Ваксината ни е над 90% ефективна | StandartNews.com

Novavax заяви, че ваксината ѝ срещу Ковид-19 е над 90% ефективна, включително срещу различни варианти на коронавируса, показва проведено в САЩ клинично проучване в късен етап, предава Ройтерс.

Изследването включва близо 30 хил. доброволци в САЩ и Мексико и поставя Novavax на път да подаде документи за спешно одобрение от властите в САЩ и на други места по света през третото тримесечие на 2021 г., обяви компанията.

Базираната на протеин ваксина е над 93% ефективна срещу по-лесно предаващите се и преобладаващи варианти на коронавируса, които предизвикаха безпокойство сред учените и здравните власти, твърди Novavax.

Протеин-базираните (антигенни) ваксини са конвенционален подход, който използва изчистени части от вируса, за да стимулира имунен отговор.

Докато се е провеждало проучването, вирусният вариант, открит първо във Великобритания и известен като Алфа вариант, е бил най-разпространенията в САЩ, посочват от компанията.

Притеснителните варианти, установени първо в Бразилия, Южна Африка и Индия, също са били открити сред участниците в проучването, разкри ръководителят на проучванията и развойната дейност в Novavax д-р Грегъри Глен.

Ваксината е показала 91% ефективност сред доброволците с висок риск от тежко протичане и 100% ефективна за предотвратяване на умерени и тежки случаи на Ковид-19, пише investor.bg.

„Практически погледнато е много важно ваксината да може да предпази от вирус, който е силно променлив“ откъм нови варианти, посочва още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай