Нова опасност за войната в Близкия Изток! Остро предупреждение

През октомври от съображения за сигурност израелските власти евакуираха десетки хиляди жители на северен Израел

Нова опасност за войната в Близкия Изток! Остро предупреждение | StandartNews.com

Източник: Асошиейтед прес, архив

Израелската армия е все по-близо до започване на сухопътна операция в Ливан - това намекнаха няколко високопоставени израелски представители. От началото на войната с Хамас на 7 октомври Тел Авив води сражения и по северната си граница с базираната в Ливан шиитска групировка "Хизбула".

Израел разпространи телевизионни кадри, за които се твърди, че на тях се виждат въздушни удари срещу позиции на подкрепяната от Иран шиитска групировка. Не се уточнява точното местонахождение, нито датата на нападението. Вчера "Хизбула" за пореден път изстреля ракети срещу северния израелски град Кирят Шмона.

"Хизбула плаща висока цена за опитите си да осъществява терористични удари на наша територия и колкото по-дълго продължава да го прави, толкова по-висока ще става цената. Целта ни е една - да гарантираме сигурността на жителите на северната част на Израел, а за да бъде възможно това, трябва да държим Хузбула далеч от границата си", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

През октомври от съображения за сигурност израелските власти евакуираха десетки хиляди жители на северен Израел към вътрешността на страната.

Лидерът на опозицията и член на военния кабинет на Нетаняху - Бени Ганц заяви, че времето за дипломация по северната граница изтича и намекна, че не е изключено да има ожесточаване на боевете между израелската армия и Хизбула. Началникът на отбраната Херци Халеви съобщи, че вече са изготвени планове за засилени бойни действия срещу шиитската групировка.

Силите "Север" са поставени във висока степен на бойна готовност.

Западни лидери предупреждават, че започването на сухопътна операция в Ливан, би довело до силно дестабилизиране на региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай