Норвежки министър хомосексуалист отива в Сочи със съпруга си

Норвежки министър хомосексуалист отива в Сочи със съпруга си | StandartNews.com

Осло. Норвежкият министър на здравеопазването Бент Хойе ще посети олимпийските игри в Сочи заедно със своя съпруг Даг Терийе, пише Stavanger Aftenblad. Хомосексуалната двойка ще пътува като част от официалната делегация на страната за надпреварата по параолимпийската програма, провеждаща се в руския зимен курорт между 7 и 16 март.

"Нормално е да бъда заедно със своя съпруг, когато посещавам подобни събития. Казвайки това, всеки разбира какво е мнението на двама семейни мъже за правата на гейовете. Нямам търпение да гледам и да подкрепям норвежките атлети в Сочи", заяви той пред норвежкото издание.

Председателят на норвежката асоциация на ЛГБТ(гей, лесбийки, бисексуални и трансджендър хора) Бард Ниланд призова Хойе активно да се противопостави на своите руски колеги, оспорващи правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

"Той трябва да каже нещо категорично на своите руски колеги, ако има тази възможност, по време на посещението си в Сочи. Това трябва да бъде очаквано", заяви Ниланд.

Норвежките политици ще присъстват на олимпийски и параолимпийски игри в Сочи, въпреки решението на много други страни да не изпращат свои представители в знак на протест срещу подобно ограничаване на човешките права.

Законът срещу хомосексуалната пропаганда, който беше приет в Русия през миналата година, спечели на страната много критики, натиск от спонсори и призиви за бойкот от правозащитни организации, политици, публични личности и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай