НАТО започна мащабни учения в Полша и Прибалтика

НАТО започна мащабни учения в Полша и Прибалтика | StandartNews.com

Варшава. Най-мащабните учения на НАТО от 2006 година досега започват в Полша и в балтийските държави.

По време на ученията ще се отработят действията на силите за бързо реагиране на НАТО, наброяващи 13 000 военни и предназначени да действат в случай на възникнала криза където и да е по света.

"Целта на учението е да се уверим, че нашите сили за бързо реагиране са готови да защитават всичките съюзници, да се разгръщат навсякъде и да се изправят пред всички опасности", каза генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен.

По време на маневрите ще бъдат отработени комплексни ситуации, като киберзаплахи, военни престъпления, логистични смущения, заплахи за цивилните и други сложни операции.

Онсовна част от маневрите ще е и отразяването на атака от измислен врага в измислен региона.

За някои анализатори обаче, упражнението "Steadfast Jazz" ще тества как съюзът да разположи сили за бързо реагиране на източния си фланг - който граничи с Русия.

Военно-възраждащата се и бързо-превъоръжаваща се Русия е тревожна за натовските държави, които са в близост до нейната територия, най-вече балтийските държави. Други членове на алианса са просто объркани, чудейки се защо Москва чувства необходимостта да се харчат огромни суми за посрещане на заплаха от Запада, която никога няма да се осъществи.

НАТО подчертава, че военни игри не са насочени към Русия директно , въпреки че някои служители казват, че част от тяхната мотивировка е да се успокоят източните страни-членки в момент, когато Русия изпробва натовското въздушно пространство с бомбардировачи, изгражда военни кораби и провежда все по-масивни и сложни военни упражнения.

В упражнението ще участват около 7000 войници и други лица, включително и специални сили, както и танкове, самолети и кораби. Официално Силите за бързо реагиране са проектирани да работят навсякъде по света.

Но в балтийските държави, които някога бяха част от Съветския съюз, военните игри също са репетиция за малко вероятен, но реалистичен сценарии близо до дома.

"Русия като страна, в последните пет години увеличи своето влияние в Балтийско море", каза латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс пред Ройтерс. "Steadfast Jazz е важно за нас, тъй като те са първите упражнения, където ние наистина тренираме, за да защитим нашата територия."

Върховният главнокомандващ на НАТО генерал Филип Брийдлов каза, че упражненията ще покажат способността на Алианса да се бори с усъвършенствани войни и да защити своята територия. Руски наблюдатели ще бъдат поканени.

"Трябва да бъдем подготвени за по-сложни военни операции", каза той през септември, добавяйки, че за НАТО опитът от борбата с бунтовниците от Афганистан вече не е достатъчен.

Под "по-сложни" Брийдлов уточни, че разбира "борба срещу всяка възможна заплаха от добре въоръжена държава, а не сравнително грубо въоръжени партизани".

Москва и Вашингтон работят заедно през последните месеци върху премахването на Сирия химически оръжия, но търканията са ясни.

За Путин, по-силни военни и по-настоятелна външна политика са в центъра на руските амбиции. "Това Русия да има надеждна военна сила е приоритет на нашата държавна политика", каза той по-рано тази година .

"За съжаление, настоящият свят далеч не е приятно и безопасно място. Има остарели конфликти, към които се присъединяват нови, но не по-малко трудни такива. Нестабилност нараства във все по-обширни райони на света."

Миналата година Русия обяви, че бюджета за отбрана ще се увеличи с около 25 на сто, покачвайки военните си разходи над тези на Франция и Великобритания. Москва заяви, че ще изхарчи 700 милиарда щатски долара до 2020 г. , надявайки се да оборудва най-малко 70 на сто от 1-милионата си армия с модерни оръжия. Това ще включва 2300 нови танкове, 1200 нови хеликоптери, 15 нови кораба и 28 подводници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай