НАТО със спецсили от 30 000 души

НАТО със спецсили от 30 000 души | StandartNews.com

Няма заплаха за страните, които приемат командни центрове, увери Столтенберг

НАТО засилва присъствието си в Източна Европа и силите си за бързо реагиране в отговор на продължаващата криза в Украйна, предаде Би Би Си. "НАТО започва най-значимото разширяване на своите военни възможности от края на студената война", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на среща на военните министри от пакта в Брюксел, в която участва и българският министър на отбраната Николай Ненчев.

НАТО ще създаде командни центрове в България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония, които ще помагат за бързото разгръщане на специалните му сили. Тези структури ще бъдат от ключово значение за връзката на националното военно командване с международната структура на алианса. В българския център ще работят 50 души, половината от които българи, като издръжката ще се разпредели между приемащите държави и общия бюджет на Алианса.

Kоординационният център на източноевропейските щабове ще бъде в Шчечин (Полша). А по време на срещата Румъния е изразила намерение да отвори такъв и на своя територия, който ще отговаря за югоизтока. Алиансът ще увеличи и състава на специалните сили от 13 000 на 30 000 и ще формира група за бързо реагиране от около 5000 военни. Те ще имат готовност в рамките на 48 часа да се намесват при риск за сигурността в която и да е страна членка. "Върхът на копието" (SPEARHEAD) е името, което получава елитната част от военнослужещи на НАТО. От 30-хилядния контингент на ротационен принцип ще се осигуряват елитните части за много бърза реакция, обясняват представители на алианса. Силите за бързо разполагане ще са общо около 5500 в пет батальона. Сега отговорни за поддържането на "Върхът на копието" са Германия, Норвегия и Холандия. Първото съвместно учение ще е през май в Шчечин.

"Силите за отговор са съобразени с нуждите за готовност за реакция на заплахите от изток и от юг. Русия носи отговорност за поведението си в Крим и в Източна Украйна, призоваваме я да прекрати подкрепата си за отцепниците и да спазва споразуменията от Минск, да използва цялото си влияние, за да бъде прекратено насилието", заяви Столтенберг. Той каза още, че засега няма конкретна непосредствена заплаха за държавите, където предстои откриването на нови контролни и командни центрове на пакта. "Няма конкретна предстояща заплаха. Причината да увеличаваме присъствието си в източните части на Алианса, да разполагаме сили в повишена готовност и да увеличаваме силите за бързо реагиране на НАТО, е реакция на поведението на Русия на изток", каза Столтенберг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай