Наш дипломат видя как ще се развие войната между Израел и Хамас

Според него ролята на международната общност за конфликта е много важна

Наш дипломат видя как ще се развие войната между Израел и Хамас | StandartNews.com

Източник: бТВ

И "Хамас", и Израел се водят от различна вътрешно-политическа динамика. От гледна точка на Израел ключовият въпрос в момента е освобождаването на колкото се може повече заложници, които „Хамас“ държи. От гледна точка на „Хамас“ това е оцеляването на нейното политическо ръководство и на „Хамас“ като структура, която управлява Ивицата Газа. Това разкри в интервю за бТВ бившият специален координатор на ООН за мирния процес в Близкия Изток и настоящ генерален директор на Дипломатическата академия "Ануар Гаргаш" в ОАЕ Николай Младенов.

„За съжаление това, което видяхме през последните дни е, че сделката, която беше направена за освобождаване на заложниците приключи и военните действия започнаха отново. Трудно е да се предвиди дали ще има втора такава пауза, и дали ще се стигне до друга договореност за освобождаване на заложници, или ходът на военните действия ще трябва да продължи в един доста дълъг период, който ще бъде изключително неприятен и тежък за всички“, заяви Младенов.

Според него ролята на международната общност за конфликта е много важна. “Тя трябва да бъде насочена към хуманитарна помощ на цивилните, които са засегнати от този конфликт - изваждането им от региона на сблъсък. Трябва да има политически послания, които на мен ми липсват. Конфликтът в Газа не трябва да се превръща само в хуманитарен, сега е моментът, е който трябва да се започнат разговори за това как ще изглежда ивицата Газа след края на активните военни действия“, добави той.

Младенов коментира и годишната среща на върха за климата в Дубай. „В продължение на 50 години на изграждане на една икономика, която трябва да се диверсифицира от петрола към други източници на икономическо развитие, ОАЕ разчитат на едва 30% от БВП на приходите от петрол. Диверсификацията е първата тема, а втората са преговорите за климата“, заяви Младенов.

Той разгледа и въпроса за това как в Дубай рамо до рамо застават руснаци, китайци и американци, евреи и араби, както и как това допринася за сваляне на напрежението в региона в момента. „Много държави търсят начин, по който да запазят връзките си с всичките центрове на икономическо развитие и на политическо влияние и ОАЕ са идеален пример за това. Самата държава разчита за просперитета си на търговията, инвестициите, на финансовите пазари, на възможността да има отворена икономика към целия свят, нещо което в момента е от голямо заплаха. Политиката, която тук действа е на отваряне на икономиката още повече. Трудно е да се предвиди колко ще бъде успешен този модел“, обясни Младенов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Simona
преди 2 месеца

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България.----- http://gg.gg/ketox

Откажи