НАСА и Пентагонът отпускат 44 млд. за космически апарати

НАСА и Пентагонът отпускат 44 млд. за космически апарати | StandartNews.com

Вашингтон. Близо 44 милиарда долара се очаква да бъдат отпуснати от американското министерство на отбраната и НАСА за изстрелването на нови правителствени сателити и други космически апарати през следващите 5 години, предаде „Ройтерс".

Почти 28 млрд. долара от тази сума ще отидат за доставка на оборудване.

В последните години двете организации се опитват да намалят разходите за космически проекти като вкарат повече конкуренция в бизнеса с космическите полети.

В момента секторът се доминира от United Launch Alliance – джойнт венчър на оръжейната корпорация Lockheed Martin и самолетостроителя Boeing. Двата гиганта са най-големите доставчици на оборудване на Пентагона.

Сега в голямата космическа игра се опитват да се включат и други частни компании като Orbital Sciences и SpaceX. Te също предлагат проекти за изстрелването на правителствени сателити в Космоса.

Изнесените данни от анализа на бюджетите на НАСА и Пентагона показват, че за общи изследвания, разработване и тестове ще бъдат изхарчени 11 млрд. долара или 26% от общата сума. Близо 7 милиарда долара от тази сума ще отидат за създаването на ракетни и наземни системи, нужни за изпращането на хора в дълбокия космос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай