Набедиха Саакашвили за потопа в Тбилиси

Набедиха Саакашвили за потопа в Тбилиси | StandartNews.com

Хищници все още бродят по улиците, може да нападат от глад

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили е виновен за трагичното наводнение в столицата Тбилиси, твърдят инженери по хидросъоръженията пред местните медии. В нощта срещу неделя река Вере преля след проливния дъжд, придружен от градушка и ураган, и заля улици, домове и площади. Потопът буквално отнесе зоологическата градина, от която избягаха 32 хищници. Стихията отне живота на 13 души, 20 се водят изчезнали, ранени са 40.

Местните жители твърдят, че такъв порой не са виждали от 20 г. Инженерите пък сочат за главен виновник Саакашвили, който наскоро получи украински паспорт и бе назначен за губернатор на Одеска област. Според тях, наводнението е щяло да бъде избегнато, ако преди години Саакашвили се вслушал в доводите им да не вкарва реката в тясно корито, за да направи съмнителни разклонения на пътищата с естакада в центъра на столицата.

Понеделник, 15 юни, бе обявен за национален траур. Градските власти предупредиха хората да не излизат от домовете си, защото спецслужбите все още търсят част от избягалите хищници. Някои от животните бяха застреляни още в неделя, а други - приспани. На свобода, според управата на зоопарка, са избягали 6 лъва, 6 тигъра, 7 мечки, 13 вълка, черна пантера и крокодил. Жителите се страхуват, че тези хищници, които още не са заловени, скоро ще огладнеят и може да нападнат хора. Въпреки това директорът на зоопарка призова животните да бъдат пощадени. "В случай, че те нападнат хора, разбира се, убийството им е оправдано. Но моля ви, ако видите животно на улицата, не го убивайте, а ни се обадете", призова Зураб Гуриелидзе. Той добави, че от зоопарка не е останало почти нещо, превърнал се е в адски въртоп. Щетите от потопа се оценяват на поне 15 млн. долара, съобщават местните медии. Дъждовете продължават и не са изключени нови наводнения, предупреждават метеоролозите.

Държавният ни глава Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на президента на Грузия Гиорги Маргвелашвили по повод трагедията. "С искрена тревога посрещнах новината за опустошителната природна стихия в Тбилиси, причинила загубата на човешки животи и значителни материални щети. През последните години българският народ също даде свидни жертви и позна страданието, в резултат от тежките природни бедствия, които сполетяха страната ни", написа президентът в писмото си. "В този труден момент, отправям лично към вас, към приятелския грузински народ и към близките на загиналите, нашите най-искрени съболезнования и уверения в съпричастност към мъката на пострадалите", се казва още в съболезнователното му писмо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай