Министри албанци в Северна Македония с отчаяна стъпка. Причината

С писмо те информират за намерението си премиера Димитър Ковачевски

Министри албанци в Северна Македония с отчаяна стъпка. Причината | StandartNews.com

Всичките петима министри от албанската политическа партия "Демократичен съюз за интеграция" (ДСИ) подписаха днес оставки от министерските си постове. Техните оставки са условни и ще влязат в сила, само ако опозиционната ВМРО-ДПМНЕ подкрепи конституционните промени и българите станат част от Конституцията на Северна Македония.

С писмо те информират за намерението си премиера Димитър Ковачевски.

„Ние, министрите и държавните служители от редиците на ДСИ, подаваме оставки от длъжностите, които заемаме в момента. Оставките, министър-председател, автоматично влизат в сила в момента, в който опозицията гласува промените в конституцията”, посочват министрите от ДСИ в писмото, изпратено до премиера.

Те добавят, че в момента Северна Македония е в критична фаза на „нашето европейско бъдеще“.

В същото време в Северна Македония процесът на конституционни промени започна и премина първия филтър в Комисията за конституционни промени в парламента. Сега предстои заседание, което ще изисква 80 депутати, за да дадат зелена светлина процесът да продължи. В момента правителството не разполага с тази цифра, а вчера министърът на външните работи Буяр Османи разкри, че липсват още 8 депутати.

Последната позиция на опозицията е, че няма да подкрепят промените в Конституцията, защото те са под "български диктат".

Ако конституционните поправки не бъдат приети, Северна Македония ще бъде блокирана по пътя към ЕС, тъй като няма да може да се проведе втората междуправителствена конференция между Скопие и София, веднага след приключването на мониторинга от страна на ЕС, който е вече е в ход.

Тази есен ще стане известно дали конституционните поправки ще минат в парламента, а веднага след това в Северна Македония ще започне кампанията за редовните президентски и парламентарни избори, които ще се проведат през май следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай