Меркел протяга ръка към Китай

Настоява за инвестиционна сделка с Пекин

Меркел протяга ръка към Китай | StandartNews.com

Германският канцлер Ангела Меркел заяви още в началото на визитата си в Пекин днес, че търговската война между САЩ и Китай засяга целия свят и тя се надява конфликтът скоро да бъде решен, предава Ройтерс .

Посещението й идва в момент, когато германските фирми попаднаха под кръстосания огън между Пекин и Вашингтон, икономиката се сви през второто тримесечие заради по-слабия износ, а водещи икономисти твърдят, че страната е на прага на рецесия..

Но макар американският президент Доналд Тръмп да притиска компаниите от САЩ да потърсят начини да спрат своите китайски операции и да произвеждат повече от продуктите си у дома, Меркел иска да започне нова фаза в отношенията между Европейския съюз и Китай.

“Надяваме се, че ще има решение на търговския спор със САЩ, тъй като той засяга всички” в света, заяви Меркел на китайския премиер Ли Къцян в Пекин по време на двудневната си визита в азиатската страна.

 

САЩ и Китай трябва да подновят търговските си преговори този месец, а представители на двете страни ще се срещнат официално във Вашингтон през октомври, припомня Инвестор.

Меркел настоява за европейска инвестиционна сделка с Пекин, въпреки че Вашингтон прибягва до серии от мита, за да противодейства на това, което определя като нелоялни търговски практики от страна на Китай. Европейските съюзници на САЩ, включително Германия, до голяма степен споделят критиките към Пекин, но не и избора на Тръмп да решава проблемите с налагането на мита.

Меркел твърди, че Германия е отворена за китайски инвестиции и тя приветства всички китайски компании да инвестират в страната. Въпреки това канцлерът добави, че Германия проверява инвестициите в определени стратегически сектори и критична инфраструктура.

От своя страна, Ли Къцян обясни, че Китай се надява Германия да приеме повече китайски компании и да отслаби регулацията за износ на определени стоки.

Германия, която търгува стоки за близо 100 млрд. евро с Китай през първата половина на 2019 г., държи ротационното председателство на ЕС през 2020 г., когато Меркел планира среща между ЕС и Китай, с цел постигането на единна европейска позиция спрямо втората по големина икономика в света.

Същевременно Меркел коментира, че е обсъдила проблемите в Хонконг с Ли Къцян и според нея е необходимо постигането на мирно решение.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай