Мадуро обвини саботьори за мощен токов удар

Мадуро обвини саботьори за мощен токов удар | StandartNews.com

Каракас. Токов удар потопи венецуелската столица Каракас и други градове в тъмнина в понеделник вечер, предаде Би Би Си.

В Каракас метрото спря, а хората трябваше да бъдат евакуирани от магазини и офиси.

Президентът Никола Мадуро обяви в Туитър, че токовият удар е бил в резултат на саботаж.

Спирането на тока е често срещано във Венецуела, особено във вътрешните щати, но рядко оказват влияние върху столицата. Въпреки, че Венецуела има големи залежи на петрол, страната е зависима от хидро-електроенергия за около 70% от електричеството си.

Лишен от телевизионния ефир, Мадуро използва Туитър, за да изрази гнева си от факта, че ударът е възникнал на същото място като подобен инцидент през септември, и предположи, че става дума за саботаж. По-късно министърът на електроенергията Хесе Чакон заяви, че проблемът е възникнал в системите на подстанция в централната част на Венецуела и се разследва.

Спирането на тока не е засегнало петролните рафинерии в страната, които разполагат със свои собствени генератори.

При предишния подобен инцидент през септември президентът обвини крайната десница, която според него "е възобновила плана си за електрически удар срещу страната". От своя страна опозицията смята, че Мадуро, както и предшественикът му Уго Чавес, не успяват да поддържат електропреносната мрежа в състояние, което да отговаря на растящото потребление, и за да отклонят вниманието от лошото си управление, прибягват до конспиративни теории. Кореспонденти от Каракас разказват, че докато царял мрак, се чували удари на тенджери – често използван от венецуелците способ за изразяване на протест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай