Лукашенко изтръпна! Къде го пращат руснаците?

Елате с нас в руската станция, подканиха Лукашенко в Центъра за подготовка на космонавти

Лукашенко изтръпна! Къде го пращат руснаците? | StandartNews.com

Шефът на руската космическа агенция Роскосмос Юрий Борисов предложи на беларуския президент Александър Лукашенко да се включи лично в проекта за орбитална станция на Русия, предаде ТАСС.

"Елате с нас в руската станция", подкани го Борисов по време на посещение на Лукашенко в руския Център за подготовка на космонавти. Лукашенко се пошегува, че трябва да полети в космоса заедно с Борисов, за да има гаранции, че ще го върнат от там.

Тогава шефът на Роскосмос предложи в бъдещата орбитална станция да бъде създаден беларуски модул. "Стига де, защо да се делим така? После ще ни критикуват, че сме се разделили. Ще летим с един и същ модул", реагира Лукашенко.

Придружени от Юрий Борисов и други висши служители, свързани с руската космическа програма, беларуският лидер и държавният секретар на Съюзната държава между Беларус и Русия Дмитрий Мезенцев се запознаха с дейността на Центъра "Ю. А. Гагарин", със системата за подбор на космонавти и с подготовката им. Очаква се там да бъдат обсъдени по-нататъшните перспективи за двустранно сътрудничество в космическата сфера.

След преговори с Лукашенко по-рано руският президент Владимир Путин потвърди, че през 2023 г. се предвижда в Международната космическа станция да бъде изпратен космонавт от Беларус. Първият беларуски космонавт изглежда ще е "девойка", съобщи Владимир Гусаков, председател на президиума на Националната академия на науките на Беларус. На 20 декември Роскосмос информира, че шест кандидатки от тази страна вече минават на медицински прегледи с оглед бъдеща подготовка в Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай