Кой проби газопровода "Северен поток"?

Две подземни експлозии са били регистрирани в района на течовете

Кой проби газопровода "Северен поток"? | StandartNews.com

Nord Stream AG, операторът на газопровода "Северен поток",  обяви, че са открити повреди на три разклонения на газопроводите в Балтийско море. Съобщението на компанията е цитирано от Интерфакс .

Компанията подчертава, че става дума за безпрецедентен феномен, всички инциденти са настъпили в един и същи ден.

Все още не е възможно да се прецени за колко време ще бъде възстановена газопреносната инфраструктура. 

Две подземни експлозии са били регистрирани в района на течовете на Северен поток, съобщи шведското издание svt.se, цитирано от Лента ру.

Няма съмнение, че става дума за експлозии, каза сеизмологът Бьорн Лунд. Данните са отчетени от 30 измервателни станции в Южна Швеция , уточнява изданието. Едната експлозия е избухнала през нощта, а другата в понеделник вечерта.

По-рано във вторник шведските морски власти съобщиха, че са открили две изтичания: едното в икономическата зона на Швеция, другото в икономическата зона на Дания , пише Reuters . „Те се намират много близо една до друга“, обясни представителят на ведомството.

Датските власти призоваха за повишена готовност в енергийния и газовия сектор на страната.

Ситуацията започна да се развива в нощта срещу понеделник, 26 септември. Тогава стана известно, че налягането в газопровода "Северен поток 2" е спаднало, беше съобщено , че е възможно изтичане на газ от морския газопровод край бреговете на датския остров Борнхолм. Датските морски власти призоваха корабите да заобикалят района на инцидента.

До вечерта Nord Stream AG съобщи, че налягането е спаднало и в двете линии. „Тази вечер диспечерите на контролния център на „Северен поток 1“ регистрираха спад на налягането и на двете нишки на газопровода. Причините се разследват“, се казва в изявление на компанията.

Няма инциденти?

Причината за инцидентите според германския вестник Tagesspiegel може да е целенасочен саботаж. Според източници на изданието разследването вече е започнало, в него участват федералните служби за сигурност на Германия .

Източникът на вестника, запознат с предварителната оценка на ситуацията, посочва, че подобен саботаж не е маловажен въпрос, те ще изискват участието на специални сили, например морски водолази или подводница. Мотивацията на саботьорите може да бъде различна: или да е срещу руските тръбопроводи, или да искат да влошат ситуацията с доставките на газ за Европа. Кремъл също не изключва саботаж: прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков нарече новината много тревожна.

Според Ройтерс германското министерство на икономиката не вижда перспективи за влияние върху енергийните доставки на Германия.

Главен маршрут

Северен поток е спрян за момента. Говорим за основния маршрут на доставките на руски газ за Европа. Миналата година той представляваше повече от една трета от доставките и достигна връх от около 167 милиона кубически метра на ден.

През юни 2022 г. потокът през тръбопровода започна да намалява на фона на продължаващата руска специална операция в Украйна и съпътстващото я нарастване на напрежението със Запада. В началото на лятото Газпром обяви, че не може да върне необходимото оборудване от ремонт - турбини Сименс , които са на ремонт в Канада .

167 милиона кубически метра на ден беше пиковият капацитет на Северен поток през 2021 г.

След преговори с канадската страна беше възможно да се договори връщането на оборудването в Европа, но Газпром отказа да го приеме, като се позова на рисковете от санкции. В същото време Москва обърна внимание на факта, че " Северен поток 2" е готов за пускане - газопроводът, завършен през 2021 г., така и не беше пуснат, тъй като не получи разрешение от германските власти.

В средата на лятото "Северен поток" беше спрян за планов ремонт. Европа се подготвяше за пълно спиране на изпомпването, но първоначално доставките бяха възобновени на планираните дати, макар и в ограничена степен поради ситуацията с оборудването. „Северен поток“ беше спрян напълно и за неопределено време едва към края на лятото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай