Концерт по случай 120 години дипломатически отношения между САЩ и България

Министри и дипломати посетиха събитието

Концерт по случай 120 години дипломатически отношения между САЩ и България | StandartNews.com

Концерт на Софийската филхармония се проведе по случай 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ. Това съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи (МВнР).

Събитието се проведе под патронажа на заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел. САЩ бяха представени от посланик Кенет Мертен. Вицепрезидентът Илияна Йотова, министри, евродепутати, представители на дипломатическия корпус също посетиха събитието.

В концерта беше включена селекция от вдъхновяващи творби на някои от най-големите български и американски композитори – Панчо Владигеров, Джордж Гершуин, Ленард Бърнстейн, Румен Бояджиев – син. Гостите се насладиха на виртуозните изпълнения на артистите от Софийската филхармония, със специалното участието на диригента Григор Паликаров, информират от МВнР.

„Избрахме този концерт за отбелязване на юбилея заради въздействието на музиката, с нейните ритми и позитивна енергия и силата да вдъхновява и обединява хората. Тя, като уникален универсален език, има способността да открива сърцата и съзнанието ни за красотата и съвършенството“, коментира Мария Габриел, цитирана от пресцентърът на МВнР.

За първи път дипломатически отношения между двете държави са установени на 19 септември 1903 г., сочат данните на отдел „Справочна“ на БТА. Тогава Джон Джаксън връчва акредитивните писма на княз Фердинанд като пръв държавен представител на САЩ в София. На 24 март 1910 г. САЩ признават независимостта на България, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай