Сряда,

Колко струва Брекзит на британците

От: Стандарт -
196
Колко струва Брекзит на британците
A
A
A

Поне 4,4 милиарда паунда пари на данъкоплатците е похарчило правителството на Великобритания за подготовка за напускане на Европейския съюз, заяви британската Сметна палата в петък при представяне на първата подробна оценка за цената на Брекзит.

В своя доклад Сметната палата посочва, че по-голямата част от парите са изхарчени за  разходи за персонал, изграждане на нова инфраструктура и заплащане на външни съветници, съобщава БНР.  Като цяло са били похарчени 1,9 милиарда паунда за заплащане на държавни служители, 1,5 млрд. паунда за нова инфраструктура и 288 млн. паунда са били изразходвани за външни съвети.

Въпреки че някои министерства трябваше да допълнят разходите си от съществуващите бюджети, правителството е изразходвало само около 70% от 6,3-те милиарда паунда, отпуснати за покриване на разходите за подготовка за Брекзит, се казва в доклада.

Не по-малко от 22 000 правителствени служители са работили по Брекзит плана по време на неговия пик през миналия октомври, когато Великобритания беше на прага да напусне ЕС без споразумение.

"Този ​​доклад за пръв път предоставя ясна картина колко са изразходвани правителствата и за какво са изразходвани тези пари", заяви ръководителят на британската сметна палата Гарет Дейвис, цитиран от Ройтерс.

Великобритания напусна Европейския съюз в края на януари 2020, осъществявайки най-голямото разместване на геополитическите пластове от десетилетия насам, след като страната приключи своето 47-годишното членство в най-големия търговски блок в света.

Британските власти трябваше да повишат обучението на митнически служители, да наемат повече персонал, който да договаря търговските сделки и да подобри инфраструктурата около пристанищата.

Повече от половината от средствата бяха изразходвани от три ведомства: Министерството на Околната среда, храните и провинциалните дела, Министерството на вътрешните работи, както и агенция "Приходи и митници" на Нейно Величество.

От Сметната палата допълниха,  че тяхната оценка е насочена само към разходите за подготовка на правителството за Брекзит и изключва бъдещите разходи по развода в размер на 39 млрд. паунда, договорени с Европейския съюз.

Британската депутатка Мег Хилиър, която председателства комисията по публичните сметки на парламента, обаче заяви, че данните са ограничени и че финансовото министерство не изглежда притеснено от липсата на по-голяма прозрачност.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички