Кличко ще участва в преговорите с Янукович

Кличко ще участва в преговорите с Янукович | StandartNews.com

Киев. Украинският опизиционен лидер Виталий Кличко, който потвърди намеренията си да се кандидатира за президент на страната на следващите президентски избори, ще участва на разговорите с президента Виктов Янукович, предаде Ройтерс, цитирайки говорител на Кличко.

Янукович ще проведе днес разговори с бившия държавен глава Леонид Кравчук, ръководители на парламентарни фракции и църковни лидери. Говорител на Кравчук обяснил, че опозиционни лидери също са били поканени на "кръглата маса", но не е ясно дали ще присъстват.

Кличко, един от видните лидери на опозицията, заяви по-рано през седмицата, че няма да преговаря с Янукович, след като демонстранти бяха атакувани от полицаи за борба с безредиците по време на протест. Говорител на Кличко каза по-рано днес, че позицията му не се е променила.

Хиляди демонстранти протестират на централния площад в столицата Киев от три седмици заради решението на правителството да не подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз заради по-близки отношения с Русия. Протестиращите искат Янукович да се оттегли от властта, припомня Ройтерс.

Украинската опозиция, както и привържениците на президента Виктор Янукович се готвят за митинги, провеждането на които е планирано за уикенда в центъра на Киев, предаде РИА Новости.

Активисти на опозиционните партии „Баткивщина", УДАР и „Свобода", които протестират на площад „Независимост" в украинската столица, обявиха плановете си да съберат няколко хиляди души на акцията в неделя. Представители на управляващата Партия на регионите съобщиха, че в митинга в подкрепа на властта ще вземат участие 200 000 души.
В петък няколко хиляди привърженици на управляващата партия провеждат митинг пред сградата на украинския парламент. Активистите, подкрепящи Янукович, са заели също по-голямата част от съседния Мариински парк.

19 участници в масови акции в Киев са се потърсили медицинска помощ през последните дни, 11 от тях са хоспитализирани, съобщава министерството на здравеопазването на Украйна.

Ведомството посочва, че сред основните причини за хоспитализирането преобладават изостряне на хронични заболявания и състояния, възникнали вследствие на злоупотреба с алкохол.

В същото време стана ясно, че министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров ще посети Брюксел на 16 декември, където ще обсъди с ръководството на ЕС ситуацията в Украйна.

Той ще проведе работна закуска с върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън, посочват от министерството на външните работи на Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай