Китай се шегува: Светът да се деамериканизира

В САЩ пак не се разбраха за изход от кризата, два дни до фалита

Китай се шегува: Светът да се деамериканизира | StandartNews.com

Пекин. Само два дни преди потенциално изпадане в неплатежоспособност на САЩ китайски медии отправиха призиви светът да се "деамериканизира". Междувременно лидерите на Сената в неделя не успяха да се споразумеят по план за възобновяването на работата на администрацията и повишаването на дълговия таван, а шефката на МВФ Кристин Лагард предупреди за опасните последици от тази криза.

Държавната китайска информационна агенция Синхуа обяви, че в момент, когато американските политици продължават да не стигат до споразумение за излизане от патовата ситуация, "може би е време обърканият свят да започне да обмисля изграждане на деамериканизиран свят". Много световни лидери вече приканиха САЩ да решат проблема с тавана на дълга.

По време на срещите на Международния валутен фонд и Световната банка лидерите на финансови институции молиха, предупреждаваха и увещаваха: САЩ трябва да повишат тавана на държавния си дълг, а федералните им ведомства отново да заработят, в противен случай има риск от "масов срив в целия свят". "Тази липса на сигурност, тази липса на доверие в подписа на САЩ може да доведе до срив в световната икономика", заяви директорът на МВФ Кристин Лагард. Тя предупреди, че може да се повтори финансовият крах от 2008 г.

В неделя Сенатът проведе конструктивни, но безрезултатни преговори за намиране на изход от кризата с бюджета. "Аз съм оптимист, че ще бъде намерено решение на въпроса", заяви лидерът на демократическото мнозинство в Сената Хари Рийд. Той изтъкна, че е имал конструктивни преговори с ръководителя на републиканското малцинство Мич Макконъл.

Белият дом припомни, че президентът Барак Обама продължава да настоява за приемането от Конгреса на "чиста" резолюция за временно финансиране на правителството и вдигане на тавана на дълга без всякакви условия преди 17 октомври. Под "чиста" резолюция Обама има предвид такъв документ, който да не е обременен от бъдещи поправки и допълнителни условия по въпросите на бюджета и данъците. И Сенатът, и Камарата на представителите в понеделник трябва да имат заседания, макар че в страната е в почивен ден във връзка с националния празник - Деня на Колумб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай