Китай не пуска и на Еверест

Поднебесната империя отмени разрешителните за покоряване на върха

Китай не пуска и на Еверест | StandartNews.com

Заради коронавируса Китай забрани изкачванията на Еверест. Поднебесната империя отмени разрешителните за покоряване на върха, съобщиха организаторите на експедиция, което се случва преди пролетния сезон на катерене на най-високия връх в света.

Китайските власти “ни информираха, че планината ще се затвори от северната страна”, заяви за АФП Лукас Фуртенбах от базираната в Австрия Furtenbach Adventures. Фуртенбах каза, че ще премести своите 11 клиенти в Непал.

През миналата година по време на пролетния сезон, белязан от голям трафик, рекордните 885 души стигнаха до върха. 644 от тях покориха Еверест от Непал и 241 от северната страна в Тибет, пише БГНЕС.

Непалската страна остава отворена засега, въпреки че някои оператори на експедиции са забелязали отмяна и алпинистите са били помолени да представят 14-дневна история на пътуванията и медицински документи.

Туристическите зони в Тибет са затворени от януари, съобщиха от местната туристическа служба. Китайската асоциация за алпинизъм в Тибет, която издава разрешителни за Еверест, не беше достъпна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай