Кисинджър предупреди за нова Студена война

Кисинджър предупреди за нова Студена война | StandartNews.com

Напрежението между Запада и Русия заради ситуацията в Украйна може да доведе до нова Студена война. Да се пренебрегва заплахата от нея би било трагедия, твърди бившият американски държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър в интервю за сп. "Шпигел". "Ако Западът иска да е честен, трябва да признае, че е допуснал грешка", казва той за украинската криза. "Европа и САЩ не схванаха значението на събитията, започнали с преговори за икономическите връзки между Украйна и ЕС, а после довели до демонстрации в Киев", обяснява Кисинджър. "Украйна винаги е била от специално значение за Русия, но това не бе разбрано, което е фатална грешка", изтъква Кисинджър. Кисинджър смята още, че въвеждането на санкции срещу Москва е контрапродуктивно.

"Кръвопролитните събития в Европа и Близкия изток на фона на практическото прекратяване на диалога между държавите предизвиква огромна тревога.

Светът е на ръба на нова Студена война, а някои дори казват, че тя вече е започнала". Това заяви в Берлин бившият съветски президент Михаил Горбачов. Изглеждаше, че Европа ще стане пример за другите, създавайки стабилна система за взаимна сигурност и превръщайки се в лидер в решаването на глобалните проблеми. Но събитията тръгнаха по друг вектор. Той обвини Запада, и в частност САЩ, че са се поддали на "триумфализъм" след рухването на комунистическия блок преди четвърт век.
"Европа се нуждае от нов старт", смята бившият външен министър на Германия Ханс-Дитрих Геншер. Предоставените през 1989 г. шансове не бяха използвани напълно. Затова изпитвам дълбока тревога, че можем да се върнем отново към времената на Студената война, особено когато наблюдаваме последните събития в Източна Европа. Във връзка с това трябва да вдъхнем нова енергия в усилията по създаването на общ европейски дом, както го наричаше Горбачов.

Чърчил искал ядрен удар по СССР

Бившият премиер на Великобритания Уинстън Чърчил е искал през 1947 г. от САЩ да нанесат ядрен удар по Съветския съюз, тъй като смятал, че подобен предупредителен удар е единственият възможен начин за противопоставяне на политиката на Йосиф Сталин. Това става ясно от разсекретени документи на ФБР, публикувани от британските в. "Дейли Мейл" и "Мел он Сънди". "Според Чърчил превантивен удар по Съветския съюз е бил единственият начин да не се допусне комунистите да завоюват Запада", посочва "Мейл он сънди". И двете издания акцентират върху това, че в онзи момент Съветският съюз все още не е провел изпитания на първата си ядрена бомба и не би могъл да се противопостави на евентуална ядрена атака. СССР успешно изпробва ядрена бомба през 1949 г. Докладът е на агент на ФБР във връзка с проведена във Великобритания среща между Чърчил и американския сенатор републиканец Стайлс Бриджъс. "Чърчил настояваше сенаторът да убеди президента Хари Труман да нанесе ядрен удар по СССР", се казва в текста. След това, смятал британският политик, тогава лидер на опозицията, "СССР не би представлявал сериозен проблем".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай